Drugsgebruik in het verkeer opgespoord door speekseltesters
Eurlings zal samen met minister Hirsch Ballin van Justitie de speekseltester invoeren als wettig voorselectiemiddel voor de opsporing van drugsgebruik door automobilisten. De bloedtest blijft het wettig bewijsmiddel voor aantoonbaar drugsgebruik. Voor het hanteren van limieten zoals bij alcoholgebruik in het verkeer is een onderzoek gestart. Als blijkt dat dit niet mogelijk is, zal een zero tolerance voor drugsgebruik in het verkeer gelden.
Begin 2010 zal de minister van Justitie samen met de minister van Verkeer en Waterstaat een wetsvoorstel aan de betrokkenen organisaties (NFI, Openbaar Ministerie, politie) aanbieden voor advies, zodat het wetsvoorstel medio 2010 aan de Tweede Kamer kan worden aangeboden. Ook bekijken zij of de huidige wetgeving nog volstaat om adequaat te kunnen optreden tegen het gebruik van drugs in het verkeer. Tevens zal door hen worden bezien hoe rijden onder invloed van drugs onder de werking van de recidiveregeling voor ernstige verkeersdelicten kan worden gebracht.
De politie heeft tijdens de pilot automobilisten, die werden verdacht van drugsgebruik, gevraagd om na het afronden van een bloedproef vrijwillig mee te werken aan speekseltesten en het afgeven van een speekselmonster. Met de speekseltesten is alleen recent gebruik aantoonbaar. Uit de monsters bleek dat het merendeel van de personen cannabis had gebruikt.
De pilot drugs in het verkeer werd uitgevoerd in opdracht van de ministeries van Verkeer en Waterstaat en Justitie, in samenwerking met de Raad van Hoofdcommissarissen, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het OM en het NFI.
Klik hier voor de evaluatie van de pilot drugs en verkeer
Auteur: Joske van Lith
Reactie plaatsen •