Drie genomineerden voor de beste hbo-scriptie 2020-2021
Hoe reageren diverse typen zelfrijdende auto’s op onze infrastructuur? Ravi Chaudhary ontwikkelde voor zijn afstuderen aan de HAN een methodiek om de infrastructuur te testen op een van de aspecten van zelfrijdende voertuigen, het Lane Keeping System. Maurice Leenen (Windesheim Almere) onderzocht ongewenst gedrag van langzame weggebruikers bij wegwerkzaamheden op het onderliggend wegennet. En Dennis van Sluijs, Windesheim (Zwolle) schreef een handboek voor de ontwikkeling van het stedelijke loop- en wandelnetwerk. Alle drie zijn genomineerd voor de Nationale VerkeerskundePrijs voor de beste hbo-scriptie in de periode 2020-2021. De winnaar wordt bekend gemaakt op het Pre-congres van het Nationaal verkeerskundecongres op 3 november in The Basket op het Utrecht Science Park.
Handboek voor professionals
Hoewel de voetganger steeds meer onder de aandacht komt bij stedenbouwkundigen, verkeerskundig ontwerpers en beleidsmakers, ontbreken er nog altijd handvaten voor professionals om de wandelintenties van de voetganger goed te faciliteren op het wandelnetwerk en in de openbare ruimte. Dennis van Sluijs schreef een handboek dat bijdraagt aan ‘het verbeteren van de huidige loop- en wandelroutes, naar kwalitatief hoogwaardige loop- en wandelroutes voor iedere individuele voetganger, waardoor de baten van de voetganger optimaal benut kunnen worden.’
Lees hier zijn scriptie.
Hek in het Water
Vanuit het werkveld kreeg Maurice Leenen signalen over onveilige verkeerssituaties tijdens wegwerkzaamheden op het onderliggend wegennetwerk. In zijn scriptie ‘Hek in het water’ onderzocht hij het gedrag van langzame weggebruikers bij tijdelijke maatregelen op het onderliggend wegennetwerk en geeft aan hoe dit gedrag positief kan worden beïnvloed.
Lees hier zijn scriptie.
Lees hier een presentatie met een filmpje van een hek in het water op pag 8 (Onderzoeksresultaten Aalsmeer)
Keep your lane?
Automatische rijtaken kunnen menselijke fouten in het verkeer helpen voorkomen, zo blijkt uit onderzoek. Maar hoe werken deze systemen in de praktijk? Hebben voertuigfabrikanten bijvoorbeeld de juiste kennis van alle vormen van infrastructuur en van alle omstandigheden waaronder het voertuig zijn automatische taken moet kunnen uitvoeren? En andersom, waar moeten wegbeheerders rekening mee houden? Ravi Chaudhary testte het Lane Keeping System van verschillende voertuigen op verschillende vormen van infrastructuur. Zijn onderzoek laat zien dat verschillende voertuigen hun automatische taak op verschillende manieren uitvoeren. Bovendien ontdekt hij voor deze automatische rijtaak enige ‘blinde vlekken’ in de infrastructuur.
Lees hier zijn scriptie.
Uitreiking
Op 3 november reikt Hans Jeekel, juryvoorzitter en hoogleraar Smart Mobility, de Nationale VerkeerskundePrijs 2020-2021 uit aan de winnaar van de beste hbo-scriptie 2020-2021. Deze winnaar wordt bekend gemaakt tijdens het pre-congres van het Nationaal verkeerskundecongres 2021 in ‘The Basket’ op het Utrechts Science Park.
Wilt u de uitreiking bijwonen? Meld u dan aan voor het NVC 2021!
Frank de Winter, BUas/Goudappel, won in 2019 de Nationale VerkeerskundePrijs voor zijn scriptie ‘De belevenissen van de modelfietser, over het meebewegen van routebeleving bij de netwerktoedeling van fietsers in het MRDH-model’ (foto Martin Hols)
Reactie plaatsen •