Drentse campagne tegen eenzijdige ongevallen

donderdag 19 januari 2006
timer 2 min

Provincie Drenthe bindt de strijd aan met eenzijdige rijongevallen. Vaak ligt de oorzaak daarvan in een moment van onoplettendheid. Onder de slogan ‘Gebruik je hoofd, niet je airbag’, is op 18 januari een twee jaar durende provinciale voorlichtingscampagne van start gegaan. De ANWB zet vrijwilligers in om deze actie te ondersteunen.

Bij eenzijdige rijongevallen raken voertuigen op onverklaarbare wijze in de berm, waardoor bestuurders de controle over het stuur verliezen. Vaak ligt de oorzaak in een moment van aandacht voor andere zaken dan voor het verkeer, bijvoorbeeld voor het aansteken van een sigaret of het uitdoen van een jas, maar ook in vermoeidheid.
Met de regionale campagne wil de provincie bereiken dat automobilisten zich bewuster worden van de risico’s die ze nemen in het verkeer. Ook moet de campagne ertoe bijdragen dat het gedrag van de automobilisten verandert en het aantal ongelukken afneemt. De noodzaak en aanleiding voor de campagne ligt in het feit dat in Drenthe 40 procent van de dodelijke ongevallen een rijongeval is. Jaarlijks raken daarbij bijna 400 mensen (ernstig) gewond. Soms is de afloop fataal. Bij 40 procent van de dodelijke ongelukken blijkt de oorzaak een kort moment van onoplettendheid te zijn. Maar ook worden de risico’s van vermoeidheid en medicijngebruik vaak onderschat, zo stelt de provincie. De campagne wil door heldere beelden met korte, indringende kopregels niets aan duidelijkheid te wensen overlaten. Voor het uitdragen van de boodschap worden intermediairs ingeschakeld, zoals scholen, gemeenten, bibliotheken, medische instanties artsen, apotheken, rijscholen en de politie. Daarnaast zet de ANWB een promoteam in dat bestaat uit ANWB-vrijwilligers die bijvoorbeeld helpen om wachtkamers en ook abri’s te voorzien van posters en ander informatief materiaal. TV Drenthe zendt in de komende tijd speciale tv-spotjes uit.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.