Drenthe verbiedt fietsenrek voorop bus

vrijdag 13 februari 2004
timer 3 min

Een elegantere oplossing om de vervoerketen te sluiten leek bijna niet denkbaar. Je fiets meenemen in een speciaal rek voorop de streekbus. Gratis en in enkele seconden gestald zonder oponthoud voor de medereizigers. Toch mag Milennium Transportation International het plan niet uitvoeren van de provincie Drenthe. Verkeersveiligheid gaat in dit geval boven vernieuwing van het openbaar vervoer.

Directeur Jaap Zwama van MTI begrijpt er weinig van. In de Verenigde Staten rijden meer dan 30 000 bussen rond in meer dan 100 steden met precies dezelfde fietsenrekken. Deze zijn juist om veiligheidsreden aan de voorkant van de bus bevestigd, zodat de chauffeur er zicht op heeft. Een rek biedt plaats aan twee fietsen, die tijdens de rit niet los kunnen raken. Het rek is ingeklapt als er geen fietsen zijn.
Pogingen van Zwama om het goedkope systeem ook op de kleinschalige vervoerdiensten van MTI in Meppel, Hoogeveen en Zuidwest-Drente te introduceren, zijn tot nu toe stelselmatig stukgelopen op een weigering van de wegbeheerder. Het rek zou te onveilig zijn.
Zwama legt zich met tegenzin neer bij de afwijzing. ‘Het besluit aanvechten haalt vermoedelijk weinig uit. Wij hebben onze argumenten al vele malen onder de aandacht gebracht.’ Het meenemen van fietsen in de bus ziet hij niet als een alternatief. ‘In de bus willen we graag mensen vervoeren.’
Een aanhangwagentje voor fietsen achter de bus mag wel van de provincie. Maar dat doet volgens Zwama te veel afbreuk aan het fijnmazige vervoerconcept. ‘Dat perkt ons vervoergebied in. We kunnen dan niet meer overal komen. Een fietsenrek voor de bus zou juist ideaal zijn voor ons.’


Geen bushaltes
MTI rijdt met kleine busjes dwars door woonwijken en over oprijlanen van verzorgingstehuizen om passagiers zo veel mogelijk voor de deur op te halen en ook weer af te zetten. Om die reden zijn er ook geen bushaltes. Wie mee wil, moet gewoon langs de weg gaan staan en even de hand opsteken als de bus eraan komt. Het systeem is afgekeken van de Turkse Dolmus.
Het Drentse bedrijf verzorgt op basis van dit systeem het stadsvervoer in het Noord-Brabantse Oss. Uit recent onderzoek van de provincie Noord-Brabant blijkt dat het aantal reizigers hier in twee jaar tijd met 37 procent is toegenomen. Ook de klanttevredenheid ligt hoger dan in de tijd toen de BBA het vervoer nog voor rekening nam. In het nieuw opgerichte stadsnet van Meppel steeg het aantal reizigers vorig jaar met 17 procent.
Veel overheden staan sympathiek tegenover het innovatieve concept van MTI. Toch is de aanvankelijke snelle opmars van het bedrijf tot staan gekomen. MTI moet het veelal doen met contracten met een relatief korte looptijd van een of twee jaar. Dat staat echte investeringen in de weg.
Boosdoener is volgens Zwama de gebiedsgerichte opbouw van concessies, waarin slechts plaats is voor openbaar vervoer en CVV en niet voor iets er tussenin, terwijl daar juist wel behoefte aan is. Niettemin ziet Zwama in diverse plaatsen nog steeds mogelijkheden: ‘We gaan gewoon door op de ingeslagen weg.’

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.