Doorontwikkeling van ‘Slimme brug’ door RWS en TNO

dinsdag 21 juli 2015
timer 2 min

Rijkswaterstaat en TNO gaan samen werken aan de doorontwikkeling van de ‘Slimme brug’. Met een monitoringsysteem moet de conditie van het staal nauwkeuriger bepaald kunnen worden en wordt aangegeven wanneer groot onderhoud of een renovatie nodig is. Hiervoor wordt de pilot op de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam uitgebreid en verlengd tot 2017.


Rijkswaterstaat heeft besloten de vervolgfase te financieren. Het doel van deze innovatie is om de gebruiksduur van grote stalen bruggen te verlengen, doordat de nieuwe meetmethode de conditie van het staal preciezer bepaalt. Ook geeft het monitoringsysteem aan wanneer groot onderhoud of een renovatie nodig is. Hierdoor hoeft er minder vaak te worden geïnspecteerd. Dit bespaart veel geld en vermindert de overlast voor het verkeer.

Geavanceerd monitoringsysteem

TNO heeft een geavanceerd monitoringsysteem ontwikkeld om kleine scheurtjes in stalen rijdekken van bruggen te ontdekken. In 2013 en 2014 is een proef op de Van Brienenoordbrug uitgevoerd, waarbij met sensoren in het staal het geluid wordt gemeten dat deze kleine scheurtjes produceren wanneer ze groeien. Hiermee wordt hun aantal en locatie bepaald. Geavanceerde modellen voorspellen vervolgens hoeveel scheurtjes er in de tijd ontstaan en hoe groot ze zijn.

De resultaten hiervan zijn positief, waardoor beide organisaties besloten verder te gaan met de uitontwikkeling van dit systeem.

Bron: Rijkswaterstaat.

 
Auteur: Else Adriaans

Het doel van deze innovatie is om de gebruiksduur van grote stalen bruggen te verlengen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.