Doelgroepparticipatie voor het wegnemen van fietsbarrières
Bij het beoordelen van verkeerssituaties en de bijbehorende infrastructuur voor fietsen wordt nog te vaak uitsluitend gedacht vanuit de optiek van volwassen ‘experts’. Echter, vooral voor fietsende kinderen kunnen bepaalde situaties extra ingewikkeld en daardoor onveilig zijn. Aangezien kinderen zowel lichamelijk als geestelijk nog volop in ontwikkeling zijn en daardoor niet kunnen worden gezien als kleine volwassenen, is het belangrijk de optiek van kinderen mee te nemen bij het wegnemen van fiets barrières.
De presentatie van Ingrid Bakker had betrekking op de vraag: ‘Hoe kun je (hele jonge) kinderen en hun ouders betrekken bij het realiseren van een fietsvriendelijke omgeving?’ Deze vraag is beantwoord aan de hand van twee concrete voorbeeldprojecten, waarin de te nemen stappen zijn behandeld.
Beoordelen infrastructuur
Om vanuit het perspectief van het kind te denken bij het beoordelen van de aanwezige infrastructuur voor fietsen en wandelen is geprobeerd zowel hele jonge kinderen (kleuters) als basisscholieren uit groep 7 en 8 te laten vertellen over hoe zij als fietser en voetganger het verkeer en de verkeerssituatie ervaren. Hierbij is gebruik gemaakt van kringgesprekken, een ‘safari’ door het focusgebied, een enquête voor de ouders en het zelf laten uitwerken van oplossingen.
Betrokken partijen
Het is gebleken dat kleuters goed kunnen worden betrokken bij het duiden van gevaarlijke plekken en situaties rondom de eigen school. Voor de oudere basisscholieren is de eigen wijk een prima focusgebied. Daarbij kan worden opgemerkt dat het van grote meerwaarde is om ook de ouders van de betreffende kinderen erbij te betrekken. Zowel om mee te denken over knelpunten en oplossingsmogelijkheden als voor het verkrijgen van draagvlak voor eventuele oplossingen. Ditzelfde geldt voor het betrekken van wijkprofessionals zoals de wijkagent, de gemeente en de lokale pers.
Als al deze partijen betrokken zijn bij het duiden van fietsbarrières en het aandragen van mogelijke oplossingen is de kans groot dat een en ander ook daadwerkelijk verbeterd gaat worden.
Nationaal verkeerskundecongres 2016
De College Tour-sessie is onderdeel van de Fietsweek Zwolle (17-23 sept) en het Nationaal verkeerskundecongres 2016 (2 & 3 nov).
Het tweedaagse Nationaal verkeerskundecongres geeft maximale tijd voor ontmoeten, beleven en kennisuitwisseling, met onder andere inspirerende en verrassende keynotes van Jelle Dijkstra en Maarten van Rossem.
Ga voor meer informatie en aanmelden naar: www.nationaalverkeerskundecongres.nl

Reactie plaatsen •