Doelgroep voor elektrische auto rijdt weinig kilometers

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Beter technieken én financiële prikkels lijken samen nog onvoldoende in staat om de gemiddelde Nederlandse automobilist te overtuigen van de aankoop van een alternatief aangedreven auto (AFV). Alleen mensen die weinig kilometers rijden zijn minder negatief. Deze groep zal niet de beoogde milieuwinst halen, maar kan wel de onbekendheid bij de gemiddelde automobilist wegnemen.

Dit concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in het rapport 'Rijden op elektriciteit, waterstof of biobrandstoffen, wat wil de automobilist?' Alternatief aangedreven auto's (AFV’s: alternative fuel vehicles), zoals elektrische auto’s, waterstofauto’s, auto’s die rijden op biobrandstoffen en (plug-in) hybrides, zijn minder populair onder de gemiddelde Nederlandse automobilist dan benzine-, diesel- en LPG-auto’s. Belangrijkste drempels zijn de actieradius, de tank- en oplaadtijd en de omrijtijd om een tank- of oplaadlocatie te bereiken.

Prestaties en gebruiksgemak

Maar zelfs als deze beperkingen worden weggenomen, waarderen automobilisten deze alternatieve voertuigen gemiddeld nog steeds negatief. Dat heeft mogelijk te maken met de onbekendheid met de nieuwe autotechnieken en de daaruit volgende onzekerheid over prestaties en gebruiksgemak.

Er is een groep autogebruikers die veel positiever is over AFV’s dan de gemiddelde autogebruiker: mensen die relatief weinig kilometers per jaar rijden. Dit ‘kansrijke segment’ is met name positiever over de elektrische auto en waterstofauto. Mensen die veel kilometers maken op jaarbasis zijn juist beduidend negatiever over deze autosoorten.

Milieuwinst en kilometrage

Wanneer de overheid snel het aandeel elektrische auto’s wil vergroten, adviseert het PBL om mensen met een laag jaarkilometrage te stimuleren een elektrische auto te kopen. Een bijkomend voordeel is dat daardoor ook bij de gemiddelde automobilist de onbekendheid met de nieuwe autotechnieken en de daaruit volgende onzekerheid over prestaties en gebruiksgemak sneller afnemen. Nadeel van deze aanpak is dat de milieuwinst juist groter bij een groter kilometrage.

http://www.pbl.nl/sites/default/files/cms/publicaties/2012-PBL-Rijden-op-elektriciteit-500226001.pdf

De drempel voor de aanschaf van een elektrsiche auto blijkt nog hoog

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.