Docent aan het woord: Hans Cnossen (Hogeschool Windesheim)

dinsdag 8 februari 2022

Vrijwel iedere carrière in de wereld van mobiliteit begint met een opleiding, van verkeerskunde tot mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling. Wie zijn de mensen die aan de basis staan van de volgende generatie verkeerskundig experts? Verkeerskunde stelt ze aan u voor. Deze aflevering: Hans Cnossen, kersvers docent aan Hogeschool Windesheim

Wie ben je? 

"Ik ben Hans Cnossen. Ik ben opgegroeid in Lemmer en woon al geruime tijd in Kampen. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen. Begin 2022  ben ik gestart als docent Ruimtelijke Ontwikkeling en Mobiliteit aan Hogeschool Windesheim. Ik heb Verkeerskunde in Leeuwarden gestudeerd en daarna Technische Planologie in Groningen. De afgelopen jaren heb ik vooral gewerkt als adviseur mobiliteit voor gemeentes, als 'eenpitter', maar ook als lid van kleine of grotere teams."

Waarom heb je voor het vak van docent gekozen? 

"Het docentschap lonkte eigenlijk al jaren. Als ik weer eens een stagiaire of afstudeerder mocht begeleiden, dan begon het weer een beetje te kriebelen. Afgelopen najaar heb ik de koe bij de hoorns gevat en gereageerd op een vacature. Ik verwacht veel creativiteit kwijt te kunnen in het docentschap; zowel in het begeleiden van verschillende studenten, als bij het maken van lesstof. En last but not least, studenten hebben een frisse blik en brengen jonge energie mee."

Welke boodschap wil je meegeven aan de nieuwe generatie verkeerskundigen?

"Probeer verder te kijken dan je eigen vakgebied. Zo verkrijg je kennis over andere disciplines en ontwikkel je begrip voor andere belangen en standpunten. Ik denk dat de ‘gebiedsgerichte aanpak’ de toekomst is. ‘Verblijfskwaliteit’ of ‘buitengeluk’ zijn wel een beetje de centrale actuele thema’s. Als je de verblijfskwaliteit in een gebied wilt verbeteren, liggen daar allerlei opgaves die in elkaar grijpen: op het gebied van mobiliteit, klimaat, duurzaamheid, wonen, enzovoort.  Opgaves, maar ook oplossingen beperken zich niet altijd tot één discipline of tot één plot. Als je in een vooroorlogse woonstraat parkeren voor de deur wilt faciliteren, groen wilt toevoegen en de toegankelijkheid wilt garanderen, dan heb je wel een puzzel te maken. Toch zijn er oplossingen op wijkniveau denkbaar waarbij het mes aan meerdere kanten snijdt. Bijvoorbeeld parkeren op afstand zodat je ruimte vrij speelt ten behoeve van groen. Deze manier van werken vereist wel overzicht en inlevingsvermogen, want niet elke bewoner ziet dat meteen zitten."

Klinkt goed. Heb je er zin in?

"Ik heb veel zin in dit nieuwe avontuur. De eerste lessen zitten erop en mijn eerste indrukken zijn heel positief. Het is mijn intentie mijn contacten in het werkveld warm te houden zodat we over en weer wat voor elkaar kunnen betekenen."

 

 

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.