DITCM wint iMobility Award voor open innovatie-organisatie over intelligente mobiliteit

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

TNO nam vrijdag 26 oktober tijdens het 19th ITS World Congress in Wenen de Industry/Technology iMobility Award in ontvangst voor haar bijdrage aan de realisatie van de Dutch Integrated Testsite Cooperative Mobility (DITCM). De iMobility Award wordt uitgereikt aan een persoon of team die een belangrijke rol heeft gespeeld in de uitrol van iMobility systemen in Europa.

DITCM is een open innovatie-organisatie waarin overheid, bedrijfsleven en kennisinstituten met elkaar samenwerken om coöperatieve systemen een succes te maken en daarmee de mobiliteit en bereikbaarheid duurzaam te ondersteunen. In DITCM werken meer dan 20 partijen samen die een ontwikkel- en testomgeving voor nieuwe vormen van intelligente voertuigen en bijbehorende intelligente wegkantsystemen exploiteren.

Interactie tussen voertuig en weginfrastructuur
In DITCM gaat het om de interactie tussen voertuigen onderling en met de weginfrastructuur over bijvoorbeeld optimale snelheden en alternatieve routes. Voertuigen die onderling en met de weginfrastructuur informatie uitwisselen zullen in de nabije toekomst even normaal zijn als bijvoorbeeld een verkeerslicht. De technologische mogelijkheden zijn enorm. DITCM, met het karakter van een open innovatie-organisatie, gekoppeld aan een fysieke testomgeving, bereidt de weg naar de toepassing in de praktijk voor deze 'coöperatieve systemen’ voor.

Internationaal voorbeeld
De partners in deze innovatieomgeving werken samen op basis van een gezamenlijke roadmap. Joëlle van den Broek van TNO, namens het consortium trekker van DITCM,: ‘In een open innovatieomgeving is het belangrijk goed te regelen hoe we omgaan met concurrentie en bijvoorbeeld wie wat waarvoor betaalt, als we kennis en faciliteiten delen. Uiteraard houden we ook rekening met ontwikkelingen elders in Europa. We willen internationaal een voorbeeldregio zijn, en onze kennis en ervaringen ook inzetten om samen met Europese partners de stap naar grootschalige implementatie te versnellen.'

Breed gedragen initiatief
In DITCM participeren allerlei bedrijven, kennisinstellingen en overheden. De deelnemende partijen zijn: NXP Semiconductors, TomTom, Imtech-Peek Traffic, Vialis, DAF, Goudappel, ARS, Navteq, AutomotiveNL, Technolution, ANWB, Logica, Rijkswaterstaat, provincie Noord-Brabant, Samenwerkingsverband Regio Eindhoven, Brainport Development, Beter Bereikbaar Zuidoost-Brabant, de gemeenten Eindhoven en Helmond, TU Eindhoven, TU Delft, Universiteit Twente, NHTV, Fontys Automotive en TNO. 

Testfaciliteiten

In onder andere de regio Zuidoost-Brabant bevinden zich de nodige testfaciliteiten, zoals de snelweg A270 die gebruikt wordt voor grote praktijkproeven op automotive gebied. Bovendien bestaat er hier al een samenwerkingsklimaat tussen industriële bedrijven, kennisinstellingen en overheidsinstellingen.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

De iMobility Award werd door EU Commissaris mw. Kroes uitgereikt aan Joëlle van den Broek van TNO, namens het consortium trekker van DITCM

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.