Diepteonderzoek naar snorfietsongevallen op het fietspad
Hoe ontstaan snorfietsongevallen op het fietspad en hoe zijn deze te voorkomen? SWOV onderzocht het en publiceerde op 2 oktober het rapport ‘Snorfietsongevallen op het fietspad: hoe ontstaan ze en hoe zijn ze te voorkomen?’
In het diepteonderzoek zijn 36 snorfietsongevallen bestudeerd die op het fietspad binnen de bebouwde kom plaatsvonden, schrijft SWOV. Hierbij zijn de locatie en betrokken voertuigen geïnspecteerd, betrokken verkeersdeelnemers geïnterviewd en is beschikbare politie-informatie bestudeerd. Hieruit bleek dat ongevallen vooral plaatsvinden op kruispunten tussen fietspaden en dat vooral snorfietsers en slachtoffer zijn.
Ongevalsscenario’s
Aan de hand van de bestudeerde cases, zijn zes typen ongevalsscenario’s geformuleerd. De naamgeving van de scenario’s is een combinatie van het type conflict en enkele bepalende ongevalsfactoren. De snorfietser die bij het ongeval betrokken is:
1. wordt op de proef gesteld door de infrastructuur;
2. verliest controle over zijn voertuig na anticiperen op gedrag van een medeweggebruiker;
3. haalt een fietser in die in dezelfde richting rijdt en zonder richting aangeven naar links afslaat;
4. is niet alert of neemt risico in een situatie met weinig zicht op verkeer dat voorrang heeft;
5. krijgt geen voorrang van een fietser of gemotoriseerd snelverkeer;
6. wordt gehinderd door een inzittende van een geparkeerde auto.
Maatregelen
Gezien de diversiteit in het ontstaan van de ongelukken en de aspecten die daarbij een rol spelen, is één maatregel niet voldoende om het aantal snorfietsongevallen aanzienlijk te verminderen. Er is een combinatie van meerdere maatregelen nodig, aldus de SWOV. Onder meer:
1. het obstakelvrij maken van fietspaden;
2. het toepassen van bestaande richtlijnen voor de breedte van fietspaden;
3. fietspaden ter hoogte van kruispunten op 5 m van de rijbaan plaatsen;
4. verkeersregelinstallaties conflictvrij regelen;
5. snorfietsers controleren op rijsnelheid in plaats van maximum constructiesnelheid; en
6. een helmplicht instellen voor snorfietsers en hun passagiers.
Verplaatsen naar de rijbaan
In het onderzoek wordt ook aandacht besteed aan het verplaatsen van de snorfiets naar de rijbaan, een maatregel waarnaar SWOV in 2013 al onderzoek deed voor de gemeente Amsterdam. Daarbij wordt een helmdraagplicht wel bepleit. De meeste snorfietser lopen bij ongevallen namelijk hoofdletsel op. Ook zou het alleen veilig zijn op 30 km/uur-wegen. De wettelijk toegestane snelheid van snorfietsers ligt momenteel op 25 km/uur.
Ontwerpbesluit
Momenteel ligt er een ontwerpbesluit tot wijziging van het BABW en het RVV 1990 ter invoering van de mogelijkheid om snorfietsers in bepaalde gevallen te verplichten van de rijbaan gebruik te maken (Kamerstuk 29398, nr. 566). SWOV concludeert dat het onmogelijk is om op voorhand uitspraken te doen over de verkeersveiligheidseffecten, als snorfietsers naar de rijbaan verplaatsen.
Reactie plaatsen •