DHV ontwerpt spooronderdoorgang Bunnik

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

DHV heeft in opdracht van Prorail toekomstige onderdoorgangen onder het spoor bij Bunnik getekend en een nieuwe toerit voor de A12. Volgens het ingenieursbureau is het een complexe constructie in een ‘extreem beperkte ruimte’. Het plan is om in 2014 te gaan bouwen.

De bestaande spoorwegovergangen rondom Bunnik zorgen voor grote opstoppingen in het verkeer naar de A12. In het nieuwe ontwerp wordt de kruising van de doorgaande weg met de spoorlijn vervangen door twee conflictvrije kruisingen: één onderdoorgang voor snel verkeer en één voor langzaam verkeer.

Onderzoek

Namens ProRail voerde DHV een verkeersstudie uit om de wegindeling te bepalen. Verder werd er geotechnisch onderzoek uitgevoerd naar de draagkracht van de bodem om de fundering en het kunstwerk te kunnen dragen. Bovendien deed DHV onderzoek naar de benodigde aanpassingen aan het beveiligingssysteem van het spoor en een aantal milieuonderzoeken.

Het uiteindelijke plan is ontworpen om zo efficiënt mogelijk om te gaan met de zeer beperkte ruimte in het gebied. Nils den Hartog, projectmanager bij DHV: ‘De extreem beperkte ruimte maakte de situatie extra uitdagend, zodat we op de vierkante meter moesten plannen. Dat is gelukt, maar dat betekent ook dat we extra grondig moesten doorrekenen wat de gevolgen zijn voor de ruimte die daardoor extra intensief gebruikt wordt. Er gaan namelijk wel 1100 motorvoertuigen en 22 treinen per uur overhet traject.’

Aanbesteding

Op basis van het ontwerp dat er nu ligt, wordt er aanbestedingsdossier opgesteld. Paul Reekers, projectleider bij DHV: ‘ProRail wil dit werk met een ‘design-en-construct’-contract op de markt zetten. Dat houdt in dat de detailuitwerking van het ontwerp door een aannemer worden gedaan. DHV stelt hiervoor de contractdocumenten en het bijbehorende referentieontwerp op.’ De bouw van het plan gaat naar verwachting 2014 van start, en wordt in 2015 afgerond.

 
Auteur: Karin Broer

ProRail/DHV/Architectuurproducties

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.