Deventer (VK 2/2013)

zaterdag 16 maart 2013
timer 2 min

Deventer: 30 km-zone is nu zichtbaar

Vóór
Een bekende situatie: het bordje 30 km (A0130zb) wordt direct op het kruispunt geplaatst. Tijdens de draai die de automobilist maakt, valt het bordje niet goed op. Niet verwonderlijk, want bij het afslaan wordt vooral aandacht besteed aan fietsers die voorrang hebben. Dit kost zoveel aandacht dat er geen capaciteit meer is om de omgeving te scannen op bordjes. Die aandacht is er pas weer als het bordje al gepasseerd is. Bovendien lijkt de inrichting van de weg meer op een 50 km-weg.


Het bordje 30 km is naar achteren verplaatst; naar het punt waar de afgeslagen automobilist weer aandacht heeft voor zijn omgeving. Bovendien is op het wegdek een markering ‘30’ aangebracht en verderop een drempel. De afslaande automobilist kan nu al zijn aandacht aan fietsers besteden en krijgt daarna de tijd om het bordje 30 km-weg waar te nemen. De drempel nodigt minder uit om de maximumsnelheid te overschrijden.

Reactie:
Martijn Dijkhof, verkeerskundige, team ruimtelijk ontwerp en beheer: ‘De gemeente Deventer streeft ernaar de 30 km-zones zo groot mogelijk te maken, conform Duurzaam Veilig. In deze situatie bleek dat de zone-entree terech werd ‘gemist’. Bewoners kaartten dit bij ons aan. De gemeente wil nu ook andere locaties bekijken en waar mogelijk aanpassen.’

 
Auteur: Margriet Verhoog

Augustus 2007

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.