Denktank over vervoer
Geld besparen en gezonder leven zijn de belangrijkste redenen voor mensen om over te stappen op duurzamer manieren van mobiliteit. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Motivaction in opdracht van de Nationale Denktank 2009. Deze denktank bestaat uit een wisselend team van veelbelovende studenten en promovendi dat zich jaarlijks buigt over een maatschappelijke kwestie.
Dit jaar staat het energiegebruik van de consument centraal. Hoe en door wie kan deze worden aangezet tot minder, duurzamer en efficiënter energiegebruik? Vervoer is daarbij een van de vier te onderzoeken thema’s. Verkeer is een belangrijke factor in het energiegebruik van de consument, ontdekte de Denktank. 37 procent van zijn energiegebruik wordt eraan besteed. De personenauto is de belangrijkste verslinder; bijna gelijk aan het jaarlijkse energiegebruik voor verwarming en warm water van een gemiddeld huishouden. Ook blijkt dat mensen vooral praktische redenen hebben om niet over te gaan op duurzamer vervoer. Een positieve of negatieve houding tegenover energiebesparing blijkt namelijk niet uit te maken voor het daadwerkelijk overstappen op de fiets, ov of het aanschaffen van een zuiniger auto.
De belangrijkste reden om voor de personenauto te kiezen zit in de kortere reistijd (34 procent), gevolgd door de mogelijkheid om bagage mee te nemen (26 procent) en het comfort (18 procent). 30 procent geeft aan een andere reden te hebben. ‘En ook daar spelen veel praktische argumenten’, aldus Jasper van der Starre, een van de Denktank-leden. De belangrijkste redenen om wél over te gaan op duurzamer gedrag zijn: het besparen van geld (39 procent) en gezondheid (34 procent). 29 procent geeft aan het klimaat en het milieu een belangrijk argument te vinden. In lijn met eerder onderzoek is ook geconstateerd dat mensen in stedelijke gebieden sneller voor het ov of voor de fiets kiezen dan mensen op het platteland.
Verder viel op uit het onderzoek dat opvallend veel autobezitters op de hoogte zijn van de mogelijkheden van autodelen en het bestaan van de OV-fiets en OV-scooter.
Voor de Nationale Denktank is nu de oplossingsfase begonnen. Geen makkelijke opgave. Al heel wat jaren hebben mensen zich het hoofd gebogen over de vraag hoe het autogebruik kan worden verminderd, beseft ook Van der Starre. Maar hij is vol goede moed. ‘Onze kracht is dat we niet vanuit een bepaald belang of bepaalde onderneming denken. Wij zijn helemaal onafhankelijk’. Op 14 december presenteren de studenten het eindrapport.
Auteur: Margriet Verhoog
Reactie plaatsen •