Denk mee over bereikbaarheidsdoelen 2050

dinsdag 21 mei 2024

Foto: Shutterstock

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat wil weten wat de meningen zijn over de bereikbaarheidsdoelen tot 2050. Daarom is het ministerie een online raadpleging gestart. Denk mee over vervoer met de auto, de fiets en het ov. Het ministerie werkt aan de invulling van bereikbaarheidsdoelen om bereikbaarheid voor iedereen in Nederland te realiseren.

Via de online raadpleging vraagt de overheid mensen en bedrijven om advies over keuzes voor bereikbaarheids doelen.  Denk aan keuzes over de nabijheid van belangrijke voorzieningen als school, werk, zorg en winkels voor dagelijkse boodschappen, of over de bereikbaarheid van allerlei soorten werk en hoe je daar makkelijk naar toe kunt met de fiets, het openbaar vervoer of de auto.

Het ministerie stelt dat onze infrastructuur tegen grenzen aanloopt. Economische groei en bevolkingsgroei resulteren immers in groei van mobiliteit, terwijl er niet méér ruimte besschikbaar is. 

Keuzes maken

Er moeten keuzes gemaakt worden. De mate waarin de overheid bepaalde keuzes zou moeten maken, geven respondenten aan op een digitale schuiflat. Die keuzes kunnen mogelijk leiden naar aanvullende of verdiepende vragen. Deze manier van vragen voorleggen, volgens de methode Participatieve Waarde Evaluatie, is een nieuwe en innovatieve methode om grote aantallen mensen op een laagdrempelige manier te raadplegen over vraagstukken en dilemma’s van bestuurders. De methode is eerder gebruikt bij de raadpleging over de Lelylijn, de Oude Lijn en de Nota Ruimte.

De resultaten van deze raadpleging worden gebruikt bij het uitwerken van het plan om de bereikbaarheid in Nederland voor de toekomst te borgen, de zogenoemde Mobiliteitsvisie. De raadpleging is tot en met 30 juni 2024 in te vullen via de site.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief