Den Hoorn ZH (VK 4/2012)

maandag 25 juni 2012
timer 2 min

Voor

Het Koningin Julianaplein in Den Hoorn, gemeente Midden Delfland, had een gedateerde uitstraling. Het was meer een parkeerterrein dan een dorpsplein en de vele paaltjes en versleten materialen zorgden voor een rommelige uitstraling. Grote kracht van het plein is de rij van 24 oude imposante  platanen.

Na

De 24 platanen vormen ook de drager van het nieuwe plein. In het ontwerp staan de 24 platanen voor de 24 uren van de dag en functioneren ze met hun schaduwspel als een jaarklok op het plein. Bij iedere boom is in de verharding zichtbaar welk uur wordt gerepresenteerd. Ook is in de verharding een lijnenspel aangebracht die correspondeert met de schaduwlijn van de boom.

Het plein is verder vergroot en van gevel tot gevel bestraat in elementverharding. Zo is een Shared Space-situatie ontstaan waarbij de auto zich te gast voelt. Betonnen zitelementen sturen het parkeergedrag. Door dit dubbelgebruik zijn geen paaltjes meer nodig op het plein. Een levensgroot schaakspel in de verharding, een jeu-de-boulesbaan en speeltoestellen zorgen voor een plein voor iedereen. Het wordt goed gebruikt en er is ruimte voor de weekmarkt. 

Reactie:

Ronald Vuijk, wethouder: ‘Het plein was een druk gebruikt parkeerterrein met een uitstraling die niet paste binnen de ambities voor het centrum voor Den Hoorn. Dit plein is nu een van de eerste plaatsen in Midden-Delfland waar we het Shared Space-principe hebben toegepast en de omgeving autoluw hebben gemaakt. Nu is er weer ruimte en komen mensen graag naar het plein toe om elkaar te ontmoeten en boodschappen te doen op de weekmarkt. Resultaat: 'van parkeren naar levendigheid'.

Voor meer informatie: www.goudappel.nl/projecten/julianaplein

 
Auteur: Margriet Verhoog

verkeerskunde artikel

april 2010

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.