Den Haag wil verder met tunnelincidentensimulator

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De gemeente Den Haag gaat verder met het gebruik van een virtuele incidentensimulator voor calamiteitenoefeningen in tunnels. Uiteindelijk hoopt men zo tunnels niet meer te hoeven afsluiten tijdens de oefeningen.

Eind november werden er drie calamiteitenoefeningen gehouden in de Hubertustunnel. Daarbij is al gebruik gemaakt van een virtuele incidentensimulator. De tunnel werd toen wel enkele uren, ‘s avonds na de avondspits, afgesloten. ‘Bij een volgende oefening hopen we de simulatie nog verder te kunnen doorvoeren, zodat het afsluiten van de tunnel helemaal niet meer nodig is’, laat woordvoerder Lia Bos weten.

Scenario’s

De gebruikte incidentensimulator is RescueSim van VSTEP. Het is een incidentensimulator en oefenplatform waarmee hulpdiensten en veiligheidsprofessionals een incident kunnen oefenen in een virtuele 3D omgeving. In de controlekamer van de Haagse Hubertustunnel werden per oefening telkens tweemaal 6 tunneloperators getraind in noodprocedures bij diverse tunnelcalamiteiten zoals branden, ongevallen en rookvorming.

Beeldschermen

Op de beeldschermen van de controlekamer werden ongevallen en calamiteitenscenario’s gesimuleerd. De tunneloperators kregen op cameraschermen een ongeval in de tunnel te zien. In de controlekamer konden de benodigde procedures worden getraind. Om de operators de werkelijke alarmprocedures in de tunnel te laten activeren is de Hubertustunnel enkele uren verkeersvrij gemaakt. Na het doorlopen van verschillende calamiteitenscenario’s en een evaluatie werd de Hubertustunnel weer vrijgegeven voor alle verkeer.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.