Den Haag wil 30 procent meer fietsgebruik

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Uit tellingen blijkt dat het aantal fietsers in Den Haag sinds 2006 met 10 procent is toegenomen. De gemeente wil met betere fietsvoorzieningen het fietsgebruik met nog eens 30 procent tot 2020 laten groeien.  

Daarom investeert de gemeente Den Haag in meer fietsenstallingen, betere en uitgebreide fietsroutes en het versimpelen van regelgeving. De plannen maken onderdeel uit van het Meerjarenprogramma Fiets 2012-2014

Hele voetgangersgebied toegankelijk voor fietsers

Nu nog zijn fietsers en andere verkeersdeelnemers te gast in het voetgangersgebied in de binnenstad, maar voortaan is dit gebied 24/7 toegankelijk voor fietsers. Wel wordt een uitzondering gemaakt voor de Grote Marktstraat, waar op de drie drukste momenten van de week - koopavond, zaterdag- en zondagmiddag - niet gefietst mag worden.

Meer stallingen

In de binnenstad wil de gemeente Den Haag 2500 nieuwe fietsplekken realiseren. Ook bij station Den Haag Centraal, station Hollands Spoor, station Ypenburg, station Moerwijk en bij 30 grote RandstadRail-haltes komen meer stallingen.

Fietsparkeereis

Analoog aan de parkeereis voor auto’s wil de gemeente ook eisen stellen voor het aantal fietsplekken bij verbouw- en nieuwbouwplannen voor bijvoorbeeld winkels, kantoren en horeca. Hierdoor moeten er ook bij nieuwbouw in drukke gebieden, zoals de binnenstad, voldoende en goede stallingen komen voor bezoekers en werknemers. De Haagse ‘fietsparkeereis’ wordt ontwikkeld op basis van normen en kencijfers van het Landelijk Fietsberaad en CROW.

 
Auteur: Joske van Lith

De gemeente Den Haag stimuleert het fietsgebruik door betere fietsvoorzieningen

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.