Den Haag en NS stappen samen in stadsvervoerder HTM

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Haagse gemeenteraad en de NMa, Nederlandse Mededingingsautoriteit moeten nog hun fiat geven, maar de gemeente Den Haag en NS zijn samen al eens geworden over de toekomst van het Haagse stadsvervoer. De gemeente, NS en stadsvervoerder HTM hebben samen een ambitieuze investeringsagenda opgesteld.

‘Den Haag krijgt het best openbaar vervoer van Nederland’, belooft  wethouder Financiën Boudewijn Revis, die de afgelopen maanden onderhandelde over dit akkoord. Financieel directeur NS Engelhardt Robbe, noemt deze samenwerking tussen een lokale en landelijke vervoersexpert uniek. ‘NS en HTM zijn complementair en bieden de reiziger daardoor comfortabel openbaar vervoer van deur tot deur.’

HTM Persionenvervoer
‘HTM zet graag haar handtekening onder deze overeenkomst’, zegt algemeen directeur van de HTM Dirk le Clercq. ‘HTM blijft een Haags bedrijf en in publieke handen.’ De samenwerking krijgt vorm in de vennootschap HTM Personenvervoer, waarin NS een belang van 49 procent neemt en de gemeente 51 procent behoudt. De (rail)infrastructuur van HTM blijft volledig eigendom van de gemeente Den Haag. De NS betaalt 45 miljoen euro aan de gemeente voor het belang in HTM Personenvervoer.

De aandeelhouders gaan in totaal de komende jaren ruim 75 miljoen euro investeren in het openbaar vervoer in de stad. HTM Personenvervoer gaat alles op alles zetten om de railconcessie 2017 – 2026 voor Haaglanden binnen te halen, die in 2016 ofwel wordt aanbesteed, ofwel onderhands gegund.

Strand
De investeringen in het openbaar vervoer richten zich met name op betere bereikbaarheid van toplocaties als Scheveningen(strand) en de Internationale Zone, groter gemak voor de reiziger en het veiliger en prettiger maken van de ov-knooppunten.

Gemak
Ook in de tram wordt comfort geboden aan de reiziger met allerlei gecombineerde ov-kaarten voor  dagjesmensen, expats of werkgevers. In 2014 komt er gratis wifi op de stations, in trams en op grote haltes. Extra investeringen  zijn voorzien voor de veiligheid en aantrekkelijkheid van de  station Hollands Spoor, het busplatform op Den Haag Centraal en Laan van Nieuw Oost-Indië.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.