Den Haag en Mexico Stad koplopers in TomTom (inter)nationale file-index

dinsdag 22 maart 2016
timer 2 min
De
Den Haag was in 2015 voor het derde opeenvolgende jaar de stad met de meeste filevertraging van Nederland: gemiddeld 23 procent. Internationaal piekt Mexico-stad op de stedelijke filevertragingslijst met gemiddeld 59 procent, na Bangkok met 57 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse TomTom Traffic Index.

Een rit in Den Haag leverde in 2015 gemiddeld 23 procent vertraging op door verkeersopstoppingen, tot wel 43 procent en 48 procent in respectievelijk de ochtend- en avondspits. Dat betekent dat iemand die in Den Haag dagelijks in de spits van en naar werk reed, vorig jaar 105 uur in de file heeft gestaan. Groningen neemt de tweede plaats in op de lijst, Amsterdam de derde. In geen enkele stad op de lijst werd afname van de vertraging gemeten. Grootste stijgers zijn Breda, Utrecht en Almere, waar de vertraging met 2 procentpunt toenam. 

Wereldranglijst

De TomTom Traffic Index is gebaseerd op meer dan 14 biljoen datapunten, afkomstig uit 295 steden in 38 landen op zes continenten. De vertraging in Nederlandse steden valt overigens in het niet bij de rest van de wereld, waar de opstoppingen soms schrikbarende vormen aannemen. Koploper is Mexico Stad, vorig jaar nog tweede, met een gemiddelde vertraging van 59 procent en vertragingen in de ochtend- en avondspits van 97 procent en 94 procent.

Vertragingsschommelingen wereldwijd

Volgens de TomTom-cijfers is de gemiddelde vertraging wereldwijd sinds 2008 met 13 procent toegenomen, maar zijn er grote verschillen tussen de continenten. Zo is in Noord-Amerika de vertraging toegenomen met 17 procent, terwijl deze in Europa toenam met slechts 2 procent. Met name de afname van vertraging in landen als Italië (-7 procent) en Spanje (-13 procent) dragen bij aan het lage Europese cijfer.

Rapportages

De gehele TomTom Traffic Index, inclusief rapportages per stad, achtergrondinformatie en analyes, is terug te vinden op: www.tomtom.com/trafficindex.

 
Auteur: Redactie

Foto: Shutterstock.com

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.