Deltaplan Mobiliteit: hoog tijd voor mobiliteit

woensdag 12 juni 2019
timer 4 min

Vandaag is het Deltaplan Mobiliteit van de Mobiliteitsalliantie overhandigd aan minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat). In het Deltaplan stellen de mobiliteitspartners de reiziger centraal. De minister is blij met het plan. "Mobiliteit is de drager van de samenleving, niet alleen van de economie."

Hubs aan de rand van de stad, flexibele modaliteit, met één betaalpasje betalen voor alle vervoersdiensten, samenwerking tussen mobiliteitspartners onderling en met overheden en oog voor verschil van de regio. En dat alles met de reiziger én het vervoer van goederen centraal. Niet denken vanuit een bepaalde vervoersvorm, zoals spoor of weg, maar alles beredeneren vanuit de reiziger, want daar draait het tenslotte om. Dat zijn de kernpunten van het Deltaplan Mobiliteit. Volgens alle betrokken partijen is de urgentie voor een integrale aanpak van vervoersproblemen noodzakelijk, om te voorkomen dat Nederland letterlijk stil komt te staan.

Het Deltaplan werd aan de minister en staatssecretaris overhandigd tijdens een bijeenkomst in Den Haag waar naast de minister en media, vertegenwoordigers van de 25 partners die samen de Mobiliteitsalliantie vormen aanwezig waren.

De Mobiliteitsalliantie bestaat onder andere uit de NS, RAI-vereniging, Fietsersbond, ANWB en BOVAG.

De overhandiging viel samen met de verjaardag van minister Van Nieuwenhuizen. Geheel in duurzame stijl kreeg de minister een gehuurde tandem overhandigd, als 'cadeau as a service'.

Het thema van het plan is "hoog tijd voor mobiliteit". Frits van Bruggen, directeur van de ANWB: "Nederland staat onder druk. Niet alleen de mobiliteit, maar ook de verkeersveiligheid. Als we niets doen, stijgt het aantal verkeersslachtoffers naar dertigduizend per jaar. Niets doen is geen optie."

"Het is belangrijk dat je een plan hebt voor heel Nederland, waarbij we kiezen voor een integrale benadering waarbij we Nederland verbinden. Daarom is een transitie noodzakelijk. In het Deltaplan zetten we daarom ook in op hubs". Hubs zijn in dit geval mobiliteitshubs aan de randen van stedelijke gebieden waar vervoersstromen samenkomen en overgestapt kan worden op een andere modaliteit.

Van Bruggen: "MaaS, Mobility as a Service, gaat een belangrijke rol spelen. Daarom moeten we data gaan koppelen en toe naar een andere manier van betalen, in plaats van betalen naar bezit kan je beter betalen naar gebruik, per kilometer."

"We vragen veel, in totaal 56 miljard, maar we bieden ook veel."

Cora van Niewenhuizen: "Ik ben blij  met dit plan. Dit is uniek in de wereld, en past bij ons land van polderaars. Hier kunnen we trots op zijn."

Stientje van Veldhoven: "We kiezen ook in onze visie voor een gebiedsgerichte aanpak, en niet een aanpak gericht op een specifieke modaliteit. We kunnen de knelpunten alleen aanpakken als we samenwerken en oog hebben voor verschillen tussen gebieden."

Plannen goed onderbouwen

Op de vraag hoe de plannen te realiseren zijn antwoord de staatssecretaris met de opmerking dat creativiteit noodzakelijk is, ook op financieel gebied. Ondanks het feit dat er geen onbeperkte middelen zijn, verwacht de minister veel van een goede onderbouwing van de plannen. "Begin met wat we hebben, begin met onderhoud en beheer in kaart te brengen." De staat van onderhoud van een deel van de infrastructuur was eerder al reden tot zorg.

Hogere plek op politieke agenda

Cora van Nieuwenhuizen: "Mobiliteit verdient zeker een hogere plek op de politieke agenda. Mobiliteit is dragen van de samenleving. Leven bestaat uit bewegen van waar je bent naar waar je wilt zijn."

De minister verwacht ook veel van Mobility as a Service (MaaS) en voorziet een nieuwe manier van betalen voor gebruik. Stientje van Veldhoven: "Kijk naar de ov-chipkaart en de proef met andere manieren van betalen. Je moet het de reiziger gemakkelijk maken, je moet met dat ene pasje voor alle vervoersmogelijkheden kunnen betalen."

Bezorgd

Desgevraagd laat Roger van Boxtel, president-directeur van de Nederlandse Spoorwegen, weten een beetje bezorgd te zijn. "Alleen onderhoud en beter benutten is niet genoeg. Dan zakt Nederland weg." Van Nieuwenhuizen: "We moeten wel inzetten op beheer en onderhoud, maar er is geen twijfel over dat er verstandige dingen in het Deltaplan staan."

Bertho Echkardt, voorzitter van de BOVAG, noemt het vraagstuk rondom Mobility as a Service. "We moeten de keten intelligent aan elkaar knopen." Van Nieuwehuizen: "We hebben samen met autofabrikanten en vier Europese landen afspraken gemaakt om data te gaan delen."

Ten slotte noemt Echkardt het belang van oog voor verschil tussen regio's. Het plan houdt daar dan ook rekening mee. "Amsterdam is anders dan Zwolle of Eindhoven."

Het hele Deltaplan is hier te lezen.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.