Delftse studenten winnen gedeelde eerste prijs ‘Vertical Cities Asia’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Twee studententeams van de TU Delft Faculteit Bouwkunde hebben de gedeelde eerste prijs gewonnen in de internationale ontwerpwedstrijd 'Vertical Cities Asia'.

Ze wonnen met hun ontwerp ‘Open Ended City’ en ‘Lifetime City’;  een stedelijk ontwerp voor één vierkante kilometer in Yongshan, een wijk in Seoul.

De jury roemt de procesgeoriënteerde aanpak, de programma’s die ontwikkeld zijn en de duidelijke toekomstvisie van beide plannen. De jury heeft gekozen voor een gedeelde eerste plaats vanwege het complementaire karakter van de plannen, waar het ene plan meer aandacht heeft voor het proces, spreekt het andere plan meer tot de verbeelding door het heldere programma.

De opgave: vergrijzing
Overal in Azië zal in de komende 50 jaar het aantal mensen van 65 jaar en ouder dramatisch toenemen. Voor de specifieke regio, zal de bevolking in deze leeftijdsgroep toenemen met 314 procent. De deelnemende teams kregen de zorg over de vergrijzing in Azie dan ook mee als ontwerpopgave.

De studenten behielden in het project Open Ended City de authenticiteit van de stad, naast het intensiveren van de dialoog tussen wat er al bestaat en wat er komen gaat. Bij Lifetime City namen de ontwerpers de stad op een beschouwende manier onder de loep; niet alleen mensen worden ouder, ook de omgeving waarin ze wonen veroudert.
 
Vertical Cities Asia
Deze competitie wordt vijf opeenvolgende jaren (2011/2015) georganiseerd door de School of Design and Environment of the National University of Singapore (NUS), financieel gesteund door de World Future Foundation. Per universiteit worden twee plannen geselecteerd voor de finale. De inzendingen worden beoordeeld op duurzaamheid kwaliteit van leven, haalbaarheid, context en technische innovatie. De deelnemende universiteiten zijn: National University of Singapore, Tsinghua University,Beijing University, Tongji University, Shanghai University, University of Tokyo, ETH Zürich, de Technische Universiteit Delft en de University of Californië in Berkeley.

De hoofdprijs bedraagt 15.000 SGD, dat is omgerekend bijna 10.000 euro. 

 
Auteur: Joske van Lith

Een impressie uit het winnende ontwerp 'Open Ended City' van de Delftse studenten

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.