Definitief tracé voor Haagse ‘Rotterdamsebaan’

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De colleges van B&W van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk hebben ingestemd met het tracé voor de Rotterdamsebaan. Dit wordt de nieuwe verbindingsweg tussen het rijkswegennet vanaf knooppunt Ypenburg (A4/A13) en de Centrale Zone (Binckhorst- Centrum- Scheveningen) van Den Haag.

Door de nieuwe verbindingsweg wordt de Utrechtsebaan, het eindpunt van de A12, in Den Haag ontlast en vermindert het sluipverkeer bij de naastgelegen omgeving. Het Stadsgewest Haaglanden en de gemeente Den Haag trekken ruim 300 miljoen euro uit voor de Rotterdamsebaan en het rijk draagt 295 miljoen euro bij.

 

Verlenging verbindingsweg

De Haagse wethouder Peter Smit (Verkeer): ‘De tunnel in de nieuwe verbindingsweg wordt 300 meter langer dan was voorzien. Hierdoor komt de tunnelmond dichterbij knooppunt Ypenburg te liggen en wordt het landschappelijk belang van de Vlietzone maximaal gediend. Bovendien zijn de benodigde financiën om de Rotterdamsebaan aan te kunnen leggen verzekerd’.

 

Tracé

De Rotterdamsebaan wordt circa 3,5 km lang, daarvan is de tunnel circa 2,1 kilometer. De tunnel bestaat uit twee tunnelbuizen, met twee rijstroken per rijrichting. Door de verlenging van de tunnel, ten opzichte van het eerdere ontwerp, is er geen fietsbrug meer nodig over de Rotterdamsebaan. Voor het verkeer van en naar de Utrechtsebaan wordt een nieuwe weg aangelegd.

 

In september besluiten de gemeenteraden van Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk over het tracé. Volgens de planning start de bouw in 2014 en is in 2019 de Rotterdamsebaan klaar voor gebruik.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

Knelpunt Utrechtsebaan richting Den Haag

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.