Dearsum (VK 6/2013)

maandag 28 oktober 2013
timer 2 min

Situatie voor

De provinciale weg door Dearsum is één van de drukste wegen in Fryslân en zit in de route van Leeuwarden naar  Sneek. Er rijden per dag ruim 12.000 auto’s langs. Auto’s mogen er maximaal 70 km/uur in de bebouwde kom. De verkeerssituatie in het dorp is niet erg veilig, vooral niet voor schoolkinderen die ’s ochtends met de fiets de weg over moeten steken. Daarnaast wordt de parallelweg alleen door een simpele band afgeschermd van de provinciale weg.

Situatie na

Binnen de bebouwde kom ligt stil asfalt en de snelheid is verlaagd naar 50 km/uur. Er is een rood plein gemaakt volgens de contouren van de oude terp Dearsum. Net als vroeger, is er een bomenrij aan weerszijden van de hoofdrijbaan aangebracht. De uitritten van de bewoners zijn nu niet meer rechtstreeks op de provinciale weg aangesloten. Voor overstekende fietsers en voetgangers is er een stoplicht met knopbediening, dat pas aan gaat als men op de knop drukt. 

Sietske Poepjes, gedeputeerde provincie Fryslân: 'Ondanks dat er veel verkeer rijdt, heeft de provincie toch voor de veiligheid gekozen in plaats van doorstroming. De veiligheid is nodig in dit dorp, waar bewoners de weg vaak moeten oversteken. Het dorpse karakter moet een attentie zijn voor de automobilist: rijd langzamer door een dorp. Het stoplicht hebben we geplaatst op verzoek van de bewoners. De verkeersveiligheid in Dearsum is hierdoor flink verbeterd.'

 
Auteur: Margriet Verhoog

januari 2011

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.