De zelfrijdende auto: 5 obstakels

vrijdag 10 juni 2016
timer 3 min

De zelfrijdende auto is volop in ontwikkeling en er worden diverse proeven en demonstraties mee gedaan. Waar zelfrijdende voertuigen nog moeite mee hebben, dat zijn de onverwachte situaties. De New York Times zette vijf situaties op een rij die, in ieder geval voor nu, nog verwarrend zijn voor zelfrijdende voertuigen.

Onvoorspelbare automobilisten

De mens is onvoorspelbaar: ook al volgen zelfrijdende voertuigen alle verkeersregels op, wil dat niet zeggen dat andere automobilisten dat doen. Niet alle voertuigen op de weg zijn immers direct zelfrijdend.

Als oplossing wordt hiervoor V2V-communicatie (vehicle-to-vehicle) genoemd, waarbij de snelheid, richting en positie op de weg van een voertuig wordt gecommuniceerd met andere voertuigen. Dit is in ontwikkeling, maar zal alleen effectief zijn wanneer voertuigen in groten getale over deze technologie beschikken.

Slecht weer

Sneeuw, regen en mist zorgen ervoor dat de camera’s van zelfrijdende voertuigen geen zicht hebben op wegmarkering en maken het moeilijk voor de lasersensoren om obstakels identificeren.

Autofabrikanten zijn ervan overtuigd dat deze technologie verbetert, bijvoorbeeld door meer en betere sensoren.

Digitale kaarten

Zelfrijdende voertuigen maken gebruik van gedetailleerde digitale kaarten – in combinatie met de gegevens uit hun sensoren – om hun weg te vinden. Er zijn nog maar weinig wegen die zo gedetailleerd in kaart zijn gebracht – onder meer ook met verkeerslichten en stopborden – dat zelfrijdende voertuigen hierover veilig kunnen rijden. Ook raken deze kaarten snel verouderd door werkzaamheden en aanpassingen aan wegen.

De prioriteit ligt bij diverse bedrijven nu bij het in kaart brengen van de wegen.

Gaten in de weg

Zelfrijdende voertuigen gebruiken een rader, lasers en camera’s om de weg te scannen op obstakels en andere verkeersdeelnemers. Gaten in de weg leveren echter een moeilijke situatie op, aangezien ze onder het wegoppervlak liggen en een donkere vlek op de weg net zo goed een plas water of een gedicht gat kan zijn.

Autofabrikanten hopen dat meer geavanceerde sensoren en andere technologieën hierbij kunnen helpen. Slimme infrastructuur zou ook een uitkomst kunnen bieden.

Ethische kwesties

Stel een kind rent de weg op en het voertuig moet uitwijken, maar als het uitwijkt, dan raakt het een tegenliggend voertuig. Wat is de ‘juiste’ beslissing? En hoe weet je of de auto deze beslissing maakt?

Moraliteit is een van de grootste obstakels voor producenten van volledig zelfrijdende voertuigen en er zijn momenteel geen concrete oplossingen. Klik hier voor een video over moraliteit en de zelfrijdende auto>>

Bron en meer informatie: nytimes.com

 
Auteur: Else Adriaans

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.