De stoep, ontmoetingen tussen huis en straat

maandag 4 mei 2015
timer 2 min
De
De stoep, de ruimte waar een leefbare en aangename stad begint. De stoep maakt niet alleen een veilige wandeling langs het verkeer mogelijk, maar kan ook bijdragen aan een mooie, aantrekkelijke leefomgeving. Alles over de aantrekkelijkheid van de stoep in een nieuwe uitgave van nai010-uitgevers op 22 mei.

De stoep speelt volgens de auteurs en belanrijke rol in het ontstaan van sociale contacten tussen bewoners in ‘het overgangsgebied tussen huis en straat’. Een succesvolle stoep ontstaat echter niet zomaar. Vooral niet nu gemeenten en woningcorporaties steeds vaker bewoners en andere partijen medeverantwoordelijk maken voor de inrichting en het onderhoud ervan.

Het boek De stoep laat zien dat deze ontwikkeling juist voor de overgangsgebieden in de stad nieuwe kansen biedt. Aan de hand van essays, interviews, casestudies in binnen- en buitenland en een analyse van ruim 6000 Rotterdamse straten beschrijven zes auteurs de drijfveren van mensen om van de stoep een eigen plek te maken. Het toont de invloed ervan op het sociale contact en de privacy en de gevolgen voor het straatbeeld.

Pleidooi voor overgangszone

Dit boek is een pleidooi voor de stoep met overgangszone. De voordelen van het toe-eigenen en gebruiken van een deel van de stoep, van een voortuintje of een veranda worden aangetoond. Verder wordt er uitvoerig ingegaan op de historische achtergronden van de stoep. Met een uitgebreide analyse wordt de stoep met overgangszone ruimtelijk in kaart gebracht. Ook licht De stoep aan de hand van verhalen en een wetenschappelijk betoog de sociologische en psychologische aspecten van ontmoetingen tussen huis en straat nader toe.

Nai010

De stoep, Ontmoetingen tussen huis en straat, verschijnt op 22 mei bij

nai010 uitgevers met steun van Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Gemeente Rotterdam, Woonbron, Woonstad Rotterdam en Era Contour

 

Over de auteurs

Sander van der Ham is stadspsycholoog en werkt voor Stipo. Daniel Heussen was architect en mede-eigenaar van DE ecotecten. Eric van Ulden (1976) is stedenbouwkundige en tuinontwerper en medeoprichter van STEK de Stadstuinwinkel in Rotterdam Binnen het Stadslab Luchtkwaliteit onderzoekt hij de bijdrage die planten kunnen leveren aan het veerkrachtiger maken van de stad. Gwen van Eijk is stadssocioloog en criminoloog. Wijnand Galema is zelfstandig architectuurhistoricus en Jet van Schie is beeldend kunstenaar.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.