De praktische toepassing van slimme verkeerssystemen in Europa

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 28 januari is het Europese project Compass4D van start gegaan. Een aantal slimme verkeerssystemen wordt een jaar lang uitgeprobeerd in 334 auto’s in zeven deelnemende pilot-steden, waaronder Helmond.

Naast zeven Europese steden zijn er een twintigtal bedrijven en instellingen bij het project betrokken, waaronder Vialis, Siemens en TNO. In totaal is er een budget van 10 miljoen euro beschikbaar, waarvan de helft wordt gefinancierd door de Europese Commissie uit ‘competitiveness and innovation programme’. Coördinator is ERTICO - ITS Europe, een publiek-private samenwerkingsorganisatie op het gebied van ITS.

Drie systemen testen

In het drie jaar durende project worden drie systemen getest. Een systeem dat waarschuwt voor een dreigende botsing, een systeem dat waarschuwt wanneer een automobilist dreigt door rood te rijden, en daarnaast wordt er een ‘energy efficiency service’ uitgeprobeerd. Dit systeem adviseert automobilisten rijsnelheden bij de nadering van kruispunten en geeft sommige type voertuigen voorrang zoals de hulpdiensten en vertraagde buslijnen. Dit systeem heeft kenmerken van het Freilot-systeem, zoals dat in Helmond is getest.

Gert Blom, innovatiemanager bij Beter Bereikbaar Zuidoost Brabant en adviseur mobiliteit van de gemeente Helmond, is verheugd over de start van het nieuwe project. ‘Voor Helmond is dit een logisch vervolg op het Freilot-project. Met de roodlichtwaarschuwing en de ‘kans-op-ongevalwaarschuwing’ wordt een belangrijk toepassingsgebied toegevoegd, namelijk verkeersveiligheid. En net als bij Freilot gaan we, als de services succesvol blijken te zijn in de test, ze ook daadwerkelijk toepassen.’ Blom noemt het project belangrijk voor de regio. ‘De testsite op en rondom de Automotive campus wordt uitgebreid. We hebben zo een unieke testomgeving voor coöperatieve systemen met zowel stedelijke als snelwegelementen.’

Energieverbruik voorspellen

Vialis is een van de deelnemende bedrijven aan Compass4D. Dit bedrijf houdt zich bezig met de voorspelling van het energieverbruik van auto's, afhankelijk van de actuele verkeerssituatie. Ze kijken ook naar het energieverbruik van elektrische voertuigen.

Jan Hendrik Sweers, algemeen directeur van Vialis zei bij de start van het project: ‘In de afgelopen jaren hebben we aangetoond dat coöperatieve systemen bijdragen aan de doorstroming, de veiligheid en de duurzaamheid van het verkeer. Samen met onze partners werken we nu aan de praktische toepassing van coöperatieve diensten ten bate van alle betrokkenen - weggebruikers en wegbeheerders.’

De zeven deelnemende steden zijn Bordeaux, Copenhagen, Eindhoven-Helmond, Newcastle, Thessaloniki, Verona and Vigo.

Helmond gaat door met innovatief verkeerssysteem FREILOT

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.