De fietsstraat officieel in België

vrijdag 27 december 2019
timer 1 min

Per Koninklijk Besluit is vorige maand de status van de fietsstraat officieel bezegeld in België. België kent tot nu toe slechts twee fietsstraten, maar loopt met de wettelijke regeling voor op Nederland.

Medio 2012 kreeg de fietsstraat een wettelijke status en op de valreep van het jaar ook de bijbehorende verkeersborden. De borden vinden hun oorsprong in Nederland, in Houten om precies te zijn. Het doel van deze borden was in die tijd om de toen nieuwe verkeersoplossing in een oogopslag duidelijk te maken voor de weggebruiker. Op de borden in Nederland staat ‘auto te gast’ als extra toevoeging. Hoewel de fietsstraat inmiddels een bekend fenomeen is in Nederland, ontbreekt de wettelijke erkenning.

In een Belgische fietsstraat mogen fietsers over de volle breedte van de rijbaan rijden. Auto's mogen fietsers niet inhalen en niet sneller dan 30 km per uur rijden. In Nederland ontbreekt deze juridische status nog, en daarmee eenduidige interpretatie. Fietsstraten worden in Nederland nog via 'normale' bebording gereguleerd.

 
Auteur: Julia Breeuwsma

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.