Data uit zwarte doos in auto bruikbaar bij auto-ongeluk

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Volgens minister Eurlings van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en ook namens de minister van Justitie, mag er bij ongelukken als bewijslast voor de rechter, gebruik worden gemaakt van gegevens uit de zwarte doos in auto’s. Dit meldde Eurlings naar aanleiding van vragen van leden Roefs en Heerts van de Tweede Kamer.

Met een zwarte doos wordt een Event Data Recorder (EDR) bedoeld die standaard in de auto is ingebouwd en zich bevindt in de airbagmodule of in het motormanagementsysteem. Het gaat om voertuigdata die kort voor, tijdens en na een ongeval worden opgeslagen. De politie beschikt over apparatuur waarmee de gegevens van de in de airbagconsole aanwezige Event Data Recorder (EDR) kan worden uitgelezen. Zulk onderzoek valt onder het reguliere onderzoek ter waarheidsvinding aan een in beslag genomen voorwerp en valt te vergelijken met bijvoorbeeld het onderzoek aan / uitlezen van een in beslag genomen gsm of een in beslag genomen computer. De politie heeft voor het uitlezen van een EDR speciale uitleesapparatuur heeft aangeschaft.

 

De minister is verder van mening dat een EDR een middel kan zijn om de verkeersveiligheid te bevorderen, zij het beperkt. Er zijn diverse onderzoeken beschikbaar waaruit blijkt dat het effect van een zwarte doos op de verkeersveiligheid afhankelijk is van de manier waarop een bestuurder met zijn eigen gedrag wordt geconfronteerd. Alleen registratie is voor het bevorderen van de verkeersveiligheid op de lange termijn niet voldoende. Voor een blijvende positieve gedragsverandering is het vooral belangrijk, dat een bestuurder voortdurend feedback krijgt en niet alleen na een ongeval. Het aanspreken op het eigen rijgedrag kan bijvoorbeeld georganiseerd worden door beheerders van wagenparken, leasebedrijven of verzekeringsmaatschappijen waar de betrokkenheid bij ongevallen hoog ligt.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Voertuigdata die kort voor, tijdens en na een ongeval worden opgeslagen is bruikbaar als bewijslast voor de rechter

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.