CROW publiceert Richtlijn Bewegwijzering 2014

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Een veilige en vlotte verkeersafwikkeling valt of staat met een goede bewegwijzering. Deze is uniform en leesbaar en helpt de weggebruiker zijn weg te vinden. Tot nu toe verschilt de bewegwijzering in Nederland per wegtype en locatie. De nieuwe CROW-publicatie ‘Richtlijn bewegwijzering 2014’ helpt wegbeheerders en overige betrokkenen om de toepassing van wegwijzers te uniformeren en te optimaliseren.

De nieuwe richtlijn vervangt de oude richtlijn uit 2005, die door de aanpassingen in de bewegwijzering op autosnelwegen en de komst van aanvullende CROW- richtlijnen is verouderd.

Meer gewicht
De nieuwe richtlijn krijgt meer gewicht dan de richtlijn uit 2005. Deze werd alleen door het ministerie en Rijkswaterstaat vastgesteld, nu willen ook de overige wegbeheerders – provincies, gemeenten, waterschappen - zich bij de vaststelling van deze richtlijn aansluiten.

Nieuwe bewegwijzeringssystematiek
De publicatie bevat de eisen en richtlijnen waaraan de bewegwijzering op autosnelwegen en nietautosnelwegen moet voldoen. Aan bod komen: het aanduidingenbeleid, de bewegwijzeringssystematiek, de basisprincipes van bewegwijzering, het bordontwerp en de configuratie van de bewegwijzering.

De belangrijkste verschillen ten opzichte van de voorgangers zijn de nieuwe bewijzeringssystematiek en de nieuwe pijlconfiguratie. De publicatie gaat bijvoorbeeld in op het gebruik van opgaande pijlen in plaats van vallende pijlen, het aanduiden van richtingen in plaats van hoofd- en eindbestemmingen, en het gebruik van een witte bies op borden voor meer contrast tussen rode en blauwe kleuren om de leesbaarheid te vergroten. Met afbeeldingen en technische tekeningen wordt duidelijk gemaakt hoe de wijzigingen toe te passen.

Alle relevante informatie bijeen
De nieuwe richtlijn vervangt CROW-publicatie 222 ‘Richtlijn bewegwijzering’ uit 2005 inclusief de bijbehorende uitgaven ‘Richtlijn bewegwijzering uitwijkroutes’ uit 2008 en ‘Plaatsing bewegwijzering bij rotondes’ uit 2006 en CROW-publicatie 262 ‘Richtlijn toeristische bewegwijzering’ uit 2008. Bovendien is de richtlijn ‘ROA-bewegwijzering 2012’ erin opgenomen.

CROW publicatie ‘Richtlijn bewegwijzering 2014’ (artikelnummer 322) is te bestellen op www.crow.nl/shop  en online beschikbaar in de Online Kennismodule ‘Meubilair en Installaties’.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.