Toegankelijkheid is niet voor iedereen vanzelfsprekend, maar wel van belang om deel te kunnen nemen aan de samenleving. Daarom heeft CROW-KpVV het Kennisnetwerk Toegankelijkheid opgezet. De website biedt een platform waar data, informatie en kennistoepassing over toegankelijkheid bij elkaar komen.
CROW-KpVV-kennis over toegankelijkheid

Foto: Shutterstock
De in februari aan de Tweede Kamer aangeboden Nationale strategie [*] voor verbetering van de toegankelijkheid op allerlei terreinen, waaronder mobiliteit, onderstreept dat er nog veel werk te doen is op dit vlak. Het Kennisnetwerk Toegankelijkheid [*] van CROW-KpVV kan gemeenten en andere partijen hierbij helpen.
Agenda
Op het online platform deelt CROW-KpVV informatie ten behoeve van mensen met een motorische, visuele, auditieve en cognitieve beperking. Het Kennisnetwerk Toegankelijkheid is een samenwerking tussen overheden, belangenorganisaties en kennisinstituten en zet toegankelijkheid op de agenda van vakprofessionals van de (decentrale) overheden.
Om deel te nemen aan de samenleving wordt de toegankelijkheid van onder andere het verkeers- en vervoersysteem en van de openbare ruimte steeds belangrijker. De vanzelfsprekendheid en het gemak van verplaatsen of reizen geldt niet altijd voor mensen met een beperking of voor ouderen en kinderen in onze maatschappij. Door de ratificatie van het VN-verdrag Handicap [*] in 2016 door Nederland, erkennen we het belang van toegankelijkheid voor iedereen binnen onze samenleving.
Het streven van Nederland naar een inclusieve samenleving vraagt om een goed ingerichte openbare ruimte. Daarbij gaan we steeds meer uit van de rol en positie van de mens in de omgeving. Je moet je kunnen redden en voortbewegen, ongeacht je leeftijd of gezondheidstoestand. Van groot belang is het ontwerpuitgangspunt Design for all [*]: een ontwerp dat gebaseerd is op de verkeersdeelnemer met een beperking, is geschikt voor iedereen en maakt de situatie in veel gevallen ook duidelijker en toegankelijker voor andere verkeersdeelnemers.
Acht processtappen
De website Kennisnetwerk Toegankelijkheid biedt een breed scala aan praktische kennis, instrumenten en activiteiten om (gemeentelijk) beleid en projecten toegankelijk te maken. Op de pagina Aan de slag [*] is de kennis geordend naar verschillende processtappen, van beleid tot uitvoering, zodat het in één oogopslag zichtbaar is welke kennis toe te passen is in welke stap.
- Beleid en strategie [*] – formuleren van beleid voor toegankelijkheid
- Programmeren en beheren [*] – uitwerken tot een uitvoeringsprogramma
- Plannen en voorbereiden [*] – uitwerken van projecten
- Bouwen en onderhouden [*] – uitvoeren en beheren
- Monitoren en analyseren [*] – monitoren van meldingen en analyseren van resultaten
- Evalueren en bijsturen [*] – evalueren van maatregelen en beleid
- Data en informatie [*] – voorwaarden om effectief aan toegankelijkheid te werken
- Mens en organisatie [*] – toegankelijkheid van publicaties en locaties, maar ook van de organisatie zelf.
De kenniscatalogus [*] van het kennisnetwerk geeft het totaaloverzicht van alle gedeelde kennis, instrumenten en activiteiten (niet alleen van CROW) en is gestructureerd op de genoemde acht processtappen.
Wilt u op de hoogte blijven van de laatste inspiratieverhalen en nieuwsartikelen? Maak dan een account aan en ontvang wekelijkse updates via de mail, reageer op nieuwsartikelen en kennisdocumenten en kom in contact met andere netwerkleden via de besloten pagina voor professionals.