CROW bundelt kennis over wegfunderingen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De nieuwe CROW-publicatie ‘Handboek funderingsmaterialen in de wegenbouw’ behandelt oude én nieuwe, nationale en internationale kennis op het gebied van funderingsmaterialen in de wegenbouw.

De afgelopen vijftig jaar is op grote schaal onderzoek naar wegfunderingen en funderingsmaterialen uitgevoerd. De vele onderzoeksinspanningen zijn gepubliceerd in vakbladen, gepresenteerd op congressen en gerapporteerd in onderzoeksrapporten. Veel van de eerder uitgebrachte publicaties bevatten waardevolle kennis die nog steeds bruikbaar is, maar niet of niet gemakkelijk toegankelijk.

 

Eigenschappen en criteria

Het nieuwe handboek behandelt een breed spectrum aan onderwerpen. Naast de voornaamste gedragskenmerken wordt de link gelegd tussen functie-eisen en de eisen aan de constructie, het materiaal en bestanddelen in het materiaal. Ook wordt ingegaan op mechanische, duurzaamheids- en milieuhygiënische eigenschappen, ontwerpcriteria, aanleg, uitvoering en kwaliteitsbeheersing.

 

De publicatie geeft ook informatie over de milieu- en duurzaamheidaspecten van funderingsmaterialen. Voor elk fase van het bouwproces wordt aangegeven welke bewijzen en certificaten nodig zijn. Ook wordt ingegaan op de aanleg van de wegfundering en de kwaliteitsbeheersing.

 

Systems Engineering

De structuur in het handboek volgt de werkwijze van Systems Engineering. Deze manier van werken vloeit voort uit de verschuiving van eisen op materiaalniveau naar prestatiekenmerken. Met dit handboek krijgen aannemers en ontwerp- en ingenieursbureaus handvatten aangereikt om de risico´s bij het ontwerpen en realiseren van funderingen te beheersen. Ook opdrachtgevers krijgen meer grip op de zaak. Wanneer een opdrachtgever een functionele uitvraag doet, is het goed om te weten wat een opdrachtnemer aanbiedt, hoe ze werken en welke materialen ze gebruiken.

 

‘Handboek funderingsmaterialen in de wegenbouw’ (CROW-publicatie 341) is te bestellen op de CROW-website: www.crow.nl/341. Ook is deze publicatie online beschikbaar in de CROW Online Kennismodule ‘Grondwerk en funderingen’: www.crow.nl/KMgwf.

 
Auteur: Marieke Hut

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.