CO2-emissierechten in de autoindustrie

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De Europese Commissie geeft vanaf 25 juli 2011 de autofabrikant een extra prikkel om te investeren in nieuwe technologieën om CO2-uitstoot te verminderen met nieuwe wetgeving.

De regelgeving stelt autofabrikanten in staat om CO2-emissierechten te ontvangen als zij nieuwe auto’s voorzien van goedgekeurde ‘eco-innovaties’ die de CO2-uitstoot verminderen. De rechten zullen de industrie helpen om de Europese doelstelling om de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s te reduceren tot een gemiddelde van 130 gram/km in 2015.

Emissierechten

Met de ontvangen emissierechten kunnen de fabrikanten handelen of compenseren met andere auto’s uit de vloot. Dat betekent dat autofabrikanten van grote milieuvervuilende auto's emissierechten kunnen kopen van autofabrikanten die milieuvriendelijker auto's produceren en daardoor onder de norm van de Europese Unie blijven.

Eco-innovatie 

De EU ziet een technologie als een eco-innovatie wanneer het nieuw is voor de markt, bijdraagt aan een significante CO2-besparing en niet al op een andere manier in aanmerking is genomen bij het bepalen van het niveau van CO2-uitstoot van auto’s. De technologie moet er ook op gericht zijn de voertuigaandrijving of het energieverbruik van verplichte onderdelen te verbeteren. Dit zonder afbreuk te doen aan de veiligheid van het voertuig.

CO2-uitstoot

In de EU-wetgeving is vastgelegd dat in 2015 de CO2-uitstoot van alle nieuwe EU-geregistreerde auto’s maximaal 130 gram/km mag zijn. Deze doelstelling is opgedeeld in fasen: in 2012 moet 65 procent van elke nieuw geregistreerde auto van alle fabrikanten voldoen aan de norm. Achtereenvolgens moet dit 75 procent in 2013 zijn, 80 procent in 2014 en 100 procent in 2015. Fabrikanten van wie het vlootgemiddelde boven de limiet van 2012 uitkomt, moet een boete betalen voor elke geregistreerde auto.

De Commissie stelt gedetailleerde technische richtlijnen op hoe bedrijven het moeten aanpakken om hun toepassingen als eco-innovaties te kunnen laten beoordelen.

 
Auteur: Eveline Korving

Autofabrikanten kunnen met ontvangen emissierechten handelen of compenseren met andere auto’s uit de vloot om niet boven de gestelde CO2uitstootlimiet te komen. (Foto: ANWB/AVD)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.