c,mm,n: prikkelende visie op mobiliteit in de toekomst
‘Your mobility. Our c,mm,n future.’ Onder dit motto presenteren Stichting Natuur en Milieu, de TU Delft, TU Eindhoven en Universiteit Twente op de komende AutoRAI een prikkelende visie op de mobiliteit van de toekomst: c,mm,n - spreek uit: ‘common’. Dit mobiliteitsconcept stelt, volgens de ontwikkelaars, mensen in 2020 in staat zelf te beslissen over hun mobiliteit. Het gaat dan veel minder om autobezit maar meer om high tech en duurzaam autogebruik.
Techniek kan auto’s inmiddels veel duurzamer maken, maar hoe zorgen we ervoor dat er meer van die auto’s gemaakt en verkocht gaan worden? Met die vraag stapte Natuur en Milieu naar een team van studenten en docenten van de drie universiteiten. Samen ontwikkelden zij hun 'auto van de toekomst'. Zo'n auto moet niet alleen duurzaam zijn, maar ook de potentie hebben om een aantrekkelijk mainstreamproduct te worden. De auto moet prikkelen en uitdagen.
Het studententeam heeft, met ondersteuning van docenten en in nauwe samenwerking met het Nederlandse automotive bedrijfsleven, anderhalf jaar hard gewerkt aan de vormgeving van het concept. Het resultaat hiervan is te zien op het paviljoen ‘Auto in de Toekomst’ op de AutoRAI. Dat wil zeggen: drie 1:1 modellen (exterieur, interieur en aandrijving/ophanging) van c,mm,n, een rijsimulator waarin de rijeigenschappen van de c,mm,n kunnen worden getest en een nieuwe kijk op de manier waarop we in 2020 met mobiliteit kunnen omgaan.
Een blik in de c,mm,n-toekomst: het accent van bezit is verlegt naar gebruik van auto’s en doet daarbij een beroep op mobiliteitsdiensten. Mensen nemen zelf duurzame mobiliteit ter hand. Je kunt de aandrijving optimaliseren aan de specifieke behoeften van dat moment. Je kunt onderweg een kruising aanvinken als onoverzichtelijk. Een volgende bestuurder ontvangt dit vervolgens als waarschuwing. Een lerende road-assistant ondersteunt hierbij en stelt je in verbinding met andere weggebruikers. Ook collectieve, met openbaar vervoer en fiets geïntegreerde rit- en routeplanning komt met c,mm,n binnen bereik.
c,mm,n is geen eindresultaat, maar de start van een open source project. Via www.autoindetoekomst.nl kunnen mensen en organisaties die daarin geïnteresseerd zijn, bijdragen aan de ontwikkeling van het concept.
Reactie plaatsen •