Chinezen zijn meest enthousiast over aanschaf elektrische auto

vrijdag 27 december 2019
timer 3 min

Volgens een consumentenonderzoek van Accenture, internationaal management adviesbureau in Amsterdam,  overweegt 41 procent van de Nederlandse consumenten binnen drie jaar de aankoop van een elektrische auto als optie voor een volgende auto. Ook blijkt dat elektrisch rijden potentie heeft, maar dat er nog genoeg vooroordelen zijn die gebaseerd zijn op de perceptie en het gebruik van een conventionele auto.

Accenture voerde het internationale online onderzoek uit onder 7000 consumenten, verdeeld over 13 landen. 500 Nederlandse consumenten deden mee aan dit onderzoek. Opmerkelijk vindt Accenture dat lagere kosten op dit moment niet de belangrijkste drijfveer zijn voor de overstap naar een elektrische auto. Als belangrijkste redenen worden aangevoerd: de laadtijd van een lege batterij (26 procent); de beschikbaarheid van een benzine en diesel back-up (25 procent); de kosten van het opladen van een batterij ten opzichte van het vullen van een tank van een conventionele auto (20 procent); de totale kosten (aankoop en onderhoud) vergeleken met een conventionele auto (15 procent) en het tijdstip van opladen (14 procent).

 

Nederlandse consument

De Nederlandse consumenten zijn overigens minder enthousiast dan de gemiddelde consument wereldwijd. Van de 7000 respondenten uit 13 landen gaf 60 procent aan de aanschaf van een elektrische auto te overwegen.  Respondenten uit China zijn met 96 procent het meest enthousiast.

 

Oplaadpunt aan huis
Het gemak en de bezorgdheid over het bereik van de auto op basis van de batterijcapaciteit zijn kritische factoren in het motiveren van consumenten tot de aankoop van een plug-in elektrisch voertuig. Hierbij geeft de consument een lichte voorkeur aan de mogelijkheid om de batterij op te laden (59 procent) ten opzichte van de mogelijkheid om een lege batterij te ruilen voor een volle (41 procent). Daarnaast noemt 52 procent van  de Nederlandse consumenten een oplaadpunt aan huis als voorwaarde voor de aanschaf van een elektrische auto. Als andere bepalende factoren voor aankoop werden genoemd: de optie tot snelladen (43 procent) en de mogelijkheid tot het opladen op het werk en bij parkeerplaatsen (41 procent).

 

Mobiliteitstrend

Uit het onderzoek blijkt ook dat de mobiliteitsbehoefte van de consument verandert, met name onder jonge consumenten. Een auto wordt in sommige landen niet langer gezien als een  statussymbool en er wordt bewuster gezocht naar efficiëntere en duurzame vervoersoplossingen, die aansluiten bij een flexibele mobiliteitsbehoefte.  Ook blijkt uit pilots dat enerzijds vooroordelen over gemak en gebruik worden weggenomen zodra een consument ervaart hoe het is om te rijden in een elektrische auto, terwijl er anderzijds in de perceptie van de consument nog veel moet gebeuren voordat conventionele auto’s en elektrische auto’s op kosten met elkaar vergeleken kunnen worden.”

 

Elektrische laesevloot

Accenture Nederland verruilde op eind mei 13 conventionele leaseauto’s van consultants en twee poolauto’s voor 15  Nissan Leafs.  Het gebruik van deze elektrische auto’s biedt de organisatie de mogelijkheid om zelf ervaring op te doen met elektrisch rijden. Niet alleen om te potentie te onderzoeken van elektrificatie van de gehele leasevloot, maar ook om in een later stadium klanten te kunnen adviseren op het gebied van vergroening van de autovloot. Daarnaast stelt het gebruik van de Nissan Leafs Accenture in staat gegevens te verzamelen over onder andere  oplaadgedrag en gereden kilometers. Op deze manier bouwt Accenture zelf kennis en ervaring op ten aanzien van elektrisch rijden.

het onderzoekrapport

13 conslutants van Accenture rijden nu zelf in een elektrische auto

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.