Charme-offensief op lijn Winsum-Groningen

woensdag 13 oktober 2004
timer 3 min

Aanzienlijk meer reizigers hebben in de maand augustus, tegen gereduceerd tarief, gebruikgemaakt van de trein en bus op het traject Winsum, Sauwerd, Adorp en de stad Groningen. Uit steekproeven bleek dat veel reizigers een negatief vooroordeel koesterden over het openbaar vervoer. Zo zou de ov-reistijd veel langer zijn en zou een kaartje meer kosten dan het in werkelijk bleek te zijn.

Het gereduceerde bus- en treintarief was één van de acties die het Vervoer Coördinatie Centrum Noord-Nederland in de afgelopen maanden heeft gehouden op dit traject.
Alternatieven voor de auto bieden. Die doelstelling van de provincie Groningen is door het Vervoer Coördinatie Centrum (VCC) Noord-Nederland aangegrepen om in de afgelopen maanden meerdere promotieacties voor het ov op touw te zetten op de lijn Winsum-Groningen. De inzet was om de opvallend vele automobilisten op dit traject eens fysiek kennis te laten nemen van alternatieve vervoerswijzen, zoals de trein, de bus, en ook de fiets. Het charme-offensief startte in april van dit jaar met een schriftelijke enquête onder 4000 huishoudens in de dorpen langs het traject. Hieruit bleek dat de auto voor veel reizigers de beste optie was, vergeleken met (de vooroordelen ten opzichte van) het ov.
In mei volgde een fietsactie waarbij de inwoners van de dorpen werden uitgedaagd om eens een keer op de fiets naar de stad te reizen. Hiervoor konden zij gebruikmaken van een lig- of crossfiets. Een maand later volgde een race tegen de klok waarbij het traject met verschillende vervoermiddelen werd afgelegd. Hieruit bleek dat de reistijd tussen auto, trein, fiets en bus opvallend weinig verschil maakt.
In augustus, de maand waarin het vanwege school- en werkvakanties erg rustig is in het openbaar vervoer, hebben de vervoerders NoordNed en Arriva een speciaal tarief van 1 euro gehanteerd. Met de verkoop van 3700 actiekaartjes beschouwt het VCC deze kennismakingsactie als een groot succes. Of de reizigers op het traject nu vaker de auto laten staan, heeft het VCC niet concreet kunnen meten. ‘Bovendien moet je de mogelijkheden niet overschatten’, zegt VCC-projectleider Peter van der Wal, ‘Het is een utopie om te denken dat er voor iedere automobilist een alternatief zou zijn. We gaan uit van zo’n tien procent keuzereizigers op de weg.’
Drenthe
Recent is in de provincie een voorstel besproken van CDA-woordvoerder Bert Peters om een 1-eurotarief in te voeren in het openbaar vervoer in Zuid-Drenthe, ongeacht de afstand. Niet de provincie zelf, maar het OV-bureau gaat de haalbaarheid en de kosten van zo’n experiment onderzoeken.

verkeerskunde artikel
mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.