Centrum van Utrecht gesloten voor dieselauto’s

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Dieselauto’s ouder dan 15 jaar mogen binnen afzienbare tijd niet langer het centrum van Utrecht in. De Utrechtse gemeenteraad stemde donderdag 31 oktober  in met een milieuzone in de binnenstad.

Controle en boete
De luchtkwaliteit in het Utrechtse centrum is ver beneden de maat. De gemeente neemt daarom maatregelen om die kwaliteit weer te verhogen. In oktober ging de gemeenteraad akkoord met een verbod op vervuilende bestelwagens en vrachtauto's. Dit verbod gaat volgend jaar al in. Het verbod op oudere dieselauto’s geldt vanaf 2015. Bestuurders die wel met hun oude dieselauto de milieuzone in rijden, kunnen een boete van tweehonderd euro krijgen. De gemeente gaat met camera’s aan de randen van de milieuzone controles uitvoeren.

Belangenorganisaties niet blij
Overigens zijn diverse belangenorganisaties niet blij met de maatregel. Zo denkt de ANWB dat een paar honderd inwoners van de binnenstad vanwege deze maatregel gedwongen worden hun auto te verkopen of de auto buiten het centrum te gaan parkeren. Een betere maatregel voor het verbeteren van de luchtkwaliteit is bijvoorbeeld het inzetten van schoner openbaar vervoer, zoals zero-emissiebussen, aldus de ANWB. De KNAC stelt sowieso tegen milieuzones te zijn en het besluit een overbodige maatregel die niets doet voor de luchtkwaliteit. 

 
Auteur: Marieke Hut

Milieuzone Utrecht

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.