CE-markering voor verkeersborden verplicht

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
He
Het gebruik van CE-gemarkeerde verkeersborden wordt in Nederland met ingang van 2013 verplicht. De negen leden van de Vereniging Nederlandse Verkeersborden Fabrikanten (VNVF) lopen daarop vooruit en bieden hun klanten vanaf 1 april 2010 alle verkeersborden met CE-markering aan. Het eerste bord met CE-markering is tijdens Intertraffic gepresenteerd.

Met de invoering van de CE-markering worden producteigenschappen van verkeersborden in de hele Europese Gemeenschap volgens één en dezelfde Europese norm bepaald en beschreven. Het CE-label garandeert afnemers betrouwbare informatie over productkenmerken als retroreflectie, kleur en sterkte. Zo ontstaat er een Europa-brede eenduidige ‘technische taal’ om te communiceren over de eigenschappen van verkeersborden. VNVF adviseert overheden en is intensief betrokken bij het opstellen van normen.

 

Op deze verkeersborden uit het Reglement Verkeersborden en Verkeerstekens 1990 is de productnorm NEN-EN 12899-1 van toepassing. Deze norm werd in november 2007 gepubliceerd als ‘Vast opgestelde verticale verkeerstekens – Deel 1: Verkeersborden’.

Vanaf 1 januari 2013 moeten producenten op basis van deze norm hun verkeersborden markeren. 

 

Aanpassingen

De borden van VNVF-fabrikanten voldoen met hun keurmerk Qualisign al grotendeels aan de nieuwe normen. Vanwege de invoering van de CE-markering moeten ze hun productieproces op een aantal punten aanpassen. Zo moeten bepaalde verkeersborden sterker worden gemaakt in verband met nieuwe berekeningen die worden gehanteerd voor stormbestendigheid. Ook worden de richtlijnen aangescherpt over welke borden op welke palen worden geplaatst.

 

 

Voor meer informatie, zie ook het artikel ‘Werken met Europabrede ‘technische taal’’ in Verkeerskunde 2/2010 (p. 46-47).

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.