CBS: Wegverkeer is de grootste bron van CO

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
He
Het CBS publiceerde recent de resultaten en achtergronden van het onderzoek naar de emissies naar lucht door mobiele bronnen van 1990-2009.

Het CBS geeft per broncategorie een beeld van het aandeel van mobiele bronnen in de totale Nederlandse emissies en het verloop van de voor het Nederlandse beleid relevante emissies gedurende 1990–2009. Dit beleid wordt in hoofdlijnen gestuurd door internationale afspraken, namelijk het Kyoto-protocol (IPCC) voor de broeikasgassen en het Europese NEC-protocol voor grensoverschrijdende luchtverontreiniging.

 

Wegverkeer

Het aantal afgelegde voertuigkilometers door het totale wegverkeer in Nederland is in de periode 1990-2009 met eenderde toegenomen en het aantal kilometers met personenauto’s met ruim een kwart. Personenauto’s nemen ongeveer 80 procent van de totaal afgelegde afstand voor hun rekening.

 

Grootste bron CO

Het wegverkeer is een van de grootste bronnen in Nederland van CO2, NOx, NMVOS en PM10. Wegverkeer is de grootste bron van CO. De emissie van deze stof vormt momenteel geen milieuprobleem en is geen onderdeel van de NEC-inventarisaties.

 

Ten opzichte van 1990 is de IPCC-emissie van CO2 in 2009 met ongeveer 30 procent gestegen. Dit betekent overigens een daling van 4 procent ten opzichte van het 'topjaar' 2006. Deze daling is voor een belangrijk deel het gevolg van de economische recessie, maar ook het zuiniger worden van het wagenpark is hierop van invloed geweest.

 

Schonere motoren

Ondanks de aanzienlijke toename van het aantal voertuigkilometers zijn in de periode 1990-2009 de NEC-emissies van NOx en PM10 meer dan gehalveerd. De emissie van NMVOS is zelfs met 80 procent afgenomen. De belangrijkste oorzaken zijn, naast het schoner worden van motoren door technische verbeteringen, de toepassing van driewegkatalysatoren en roetfilters. Een en ander is afgedwongen door de, in diverse stappen aangescherpte, Europese regelgeving. De emissie van SO2 is met 98 procent verminderd door het verwijderen van zwavel uit motorbrandstoffen als resultaat van het Besluit Zwavelgehalte Brandstoffen (zie informatie bij Kenniscentrum Infomil).

 

Voor meer informatie zie het CBS-artikel Luchtverontreiniging, emissies door mobiele bronnen 1990–2009.

 

 
Auteur: Eveline Korving

Het aantal voertuigkilometers zijn flink toegenomen, maar door onder andere schonere motoren nemen emissies af. (Foto: Dave Gostisha)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.