CBS: conjunctuurbeeld stabiliseert

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
Ve
Verbeteringen en verslechteringen in de economie houden elkaar sinds een maand in evenwicht. Daarmee blijft het economisch herstel dat vorig jaar vanaf de zomer inzette, broos. Dit maakt het CBS bekend in de zogenoemde Conjunctuurklok.

In de Conjunctuurklok komt vrijwel alle belangrijke economische informatie samen die het CBS tijdens de afgelopen maand en het afgelopen kwartaal heeft gepubliceerd.

Export goederen groeit flink
Op het gebied van verkeer en vervoer valt op dat de export van goederen in oktober flink groeide. Het volume was ruim 5 procent groter dan in oktober 2013. Een maand eerder groeide de export al met ruim 6 procent. De groei van de export is toe te schrijven aan zowel de uitvoer van Nederlandse producten als de wederuitvoer. Nederlandse bedrijven exporteerden vooral meer transportmiddelen, machines en apparaten dan een jaar eerder.

Hogere investeringen infrastructuur
Ook groeide het volume van  de investeringen in materiële vaste activa met 5 procent ten opzichte van oktober 2013. Deze stijging is onder meer  te danken aan hogere investeringen in  infrastructuur, hoewel het aantal banen in de bouw nog steeds aanzienlijk daalt.

Meer tweewielers en vaker met het ov
Verder besteedden consumenten in oktober 0,2 procent meer aan goederen en diensten ten opzichte van oktober 2013, onder meer aan fietsen en motoren. Ook gaven consumenten meer geld uit aan reizen met bus of trein. Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.