Campagne voor veilig paardrijden
De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) vraagt dit voorjaar opnieuw aandacht voor de veiligheid van het paardrijden in de natuur en op de openbare weg.
Door de groeiende populariteit van paardrijden komen automobilisten, fietsers en andere weggebruikers vaker paarden tegen. 'Om ongelukken te voorkomen moeten zowel ruiters als andere weggebruikers meer weten over het meest veilige gedrag in de ontmoeting met de ander. Vandaar dat de campagne op meerdere doelgroepen is gericht', vertelt woordvoerster Liliane Smit van de KNHS.
Niet claxonneren
Ruiters en menners krijgen tips over hoe andere verkeersdeelnemers te passeren (fietsers en voetgangers in stap) en het advies het ruiter- en koetsierbewijs te halen. Voor het behalen van dit bewijs leren ruiters en menners meer over het rijden op de openbare weg.
De KNHS heeft ook tips voor automobilisten en fietsers. De boodschap is dat paarden vluchtdieren zijn en snel kunnen schrikken. Smit: ‘Dus niet claxonneren of rakelings langs een paard passeren.’
Cijfers
Nauwkeurige cijfers over het aantal verkeersongelukken waarbij paarden betrokken zijn, zijn er niet. In 2007 schatte een student van de NHTV, op basis van drie jaar verkeersveiligheidsgegevens, dat er per jaar ongeveer 18 fietsers gewond raakten na ’n een ontmoeting met paard of paard en wagen. Er zouden jaarlijks ongeveer 36 ongelukken met automobilisten en paarden plaatsvinden. Het aantal paarden in Nederland is met name aan het begin van deze eeuw fors gestegen. De laatste jaren is er nog steeds een lichte groei van het aantal beoefenaren van de paardensport.
Als er geen ruiterpad is, moeten ruiters volgens het RVV op de weg rijden. In de praktijk rijden veel ruiters in de berm of op het fietspad.
Auteur: Joske van Lith
De KNHS geeft ruiters en weggebruikers tips hoe met elkaar om te gaan.
Reactie plaatsen •