Camera’s op A2 speuren naar spitsmijdenkandidaten

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch wordt vanaf 18 juni, twee weken lang een verkeersonderzoek gehouden. Met camera’s op het ecoduct tussen Best en Boxtel en bij het fiets- en voetgangersviaduct tussen Vught en Boxtel-Noord worden kenteken, passagetijdstip en locatie van het autoverkeer geregistreerd. Weggebruikers die vaak op dit weggedeelte rijden krijgen het aanbod om dit najaar te gaan ‘spitsmijden’ gedurende een periode van wegwerkzaamheden.

Tot eind 2013 vinden werkzaamheden plaats op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch. De weg wordt verbreed van twee naar drie rijstroken. Automobilisten moeten rekening houden met verkeershinder door afgesloten vluchtstroken en een maximumsnelheid van 90 km per uur. Om de regio ook in het drukkere najaar bereikbaar te houden, is het nodig het aantal auto’s in de spits te verminderen. Dit doen de samenwerkende regionale overheden door het gericht aanbieden van alternatieven en door weggebruikers goed te informeren over de te verwachten verkeershinder. Uit het eerdere project ‘Spitsmijden in Brabant’ blijkt dat spitsmijden bijdraagt aan een betere verkeersdoorstroming. Leerpunt is niet te werken met financiële beloningen per gemeden spits, maar een beroep te doen op begrip en medewerking van deelnemers.

Het verkeersonderzoek is nodig om automobilisten te kunnen uitnodigen  voor deelname aan de proef Spitsmijden. Hun adres zal worden opgevraagd bij de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW). Dit gebeurt met instemming van Rijkswaterstaat en is geheel in overeenstemming met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. De camera’s worden uitsluitend gebruikt om het kenteken, het passagetijdstip en de locatie te registreren van het autoverkeer. Hieruit kunnen dan reistijden en ritfrequenties worden afgeleid. Snelheidsovertredingen en voertuigkenmerken zijn niet relevant voor het onderzoek en worden dus niet geregistreerd.

Een overzicht met antwoorden op veelgestelde vragen over verkeersonderzoeken en kentekenregistraties is te vinden op: www.rijkswaterstaat.nl/verkeersonderzoek.

Beter Benutten maatregel

De proef Spitsmijden op de A2 is een maatregel van het Samenwerkingsverband Regio Eindhoven en provincie Noord-Brabant binnen het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Beter Benutten staat voor minder files, groei op het spoor en meer gebruik van vaarwegen, zodat de economie kan groeien. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen samen in de drukste regio's innovatieve maatregelen die de bereikbaarheid verbeteren, waaronder mobiliteitsmanagement en proeven met Intelligente Transport Systemen (ITS).

Tot eind 2013 vinden werkzaamheden plaats op de A2 tussen Eindhoven en Den Bosch. De weg wordt verbreed van twee naar drie rijstroken. Automobilisten krijgen te maken met een maximumsnelheid van 90 km per uur. Voor deze periode worden nieuwe Spitsmijde...

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.