Calamiteitenoefening in Hubertustunnel Den Haag

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Woensdagavond 28 september vindt er een grootschalige calamiteitenoefening plaats in de Hubertustunnel in Den Haag.

Doel van de oefening is om te zien of de draaiboeken voor rampen voldoen of dat er aanpassingen nodig zijn.

Zijn er slachtoffers en moeten er ambulances komen? Is er brandgevaar en is dus de komst van de brandweer gewenst? Moet er sporenonderzoek plaatsvinden? Hoe moet het verkeer worden omgeleid? Moeten er gestrande reizigers worden opgevangen?

Samenwerking
Tijdens de nagespeelde calamiteit gaan tunnelbeheerders, politie, hulpdiensten en wegbeheerders hun eigen rol en de samenwerking onderling testen. Projectleider Ruub Petow: 'Bijzonder aan deze oefening is de locatie. De Hubertustunnel ligt in een stedelijk gebied waarvoor de Gemeente Den Haag verantwoordelijk is, maar loopt uit op de N440 waarvoor de Provincie Zuid-Holland aan zet is. En die weg komt uit op N44 en de N14 die onder Rijkswaterstaat vallen. De N14 sluit weer aan op de A4. Als de Hubertustunnel dicht gaat, heeft dat consequenties voor elk van deze wegen. En dus moeten de wegbeheerders slagvaardig samenwerken.'

Lessen delen
Andere regio’s waar soortgelijke situaties zich kunnen voordoen, kunnen ook leren van de oefening. Vakcollega’s kunnen de training live volgen in Madurodam, waar toelichting op de live-beelden wordt gegeven. Daarnaast komen een film, een evaluatierapport en een borgingstraject beschikbaar.

Opdrachtgevers

De opdrachtgevers van de IM oefening zijn de wegbeheerders Rijkswaterstaat Zuid-Holland, provincie Zuid-Holland en de gemeente Den Haag. De oefening vindt plaats onder de vlag van BEREIK!, het samenwerkingsverband waarin deze partijen participeren.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

(Foto: PVT Pauline)

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.