Buurtonderzoek fietsendiefstal

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Op 23 september kreeg Guus Schouten, projectleider Volumecriminaliteit bij de gemeente Den Haag, de resultaten gepresenteerd van een buurtonderzoek naar fietsdiefstal en de mogelijkheden om  fietsen te stallen. In het kader van een maatschappelijke stage bij de ANWB hadden 78 leerlingen de bewoners van het Zeeheldenkwartier ondervraagd.

Van de 121 bewoners die een vragenlijst invulden, heeft 30 procent het afgelopen jaar te maken gehad met fietsendiefstal. Dit is veel, vergeleken met het landelijk gemiddelde van 13 procent. De fietsen werden thuis, op straat of bij een winkel gestolen.

 

Stalling

Tweederde van de slachtoffers van fietsdiefstal is niet tevreden met de mogelijkheden om de fiets bij het huis neer te zetten. Bijna de helft heeft de fiets op straat staan. Meer stallingsmogelijkheden voor het huis (38 procent) en de aanpak van weesfietsen (achtergelaten fietsen)  zijn wensen van de bewoners. De helft vindt het niet erg een parkeerplek voor zijn huis op te offeren voor een fietsenrek.

 

Dichterbij huis

Van de bewoners die géén fietsendiefstal hebben meegemaakt stalt eenderde op straat en tweederde thuis. Van hen wil 40 procent meer stallingsmogelijkheden in de buurt en 10 procent wil dichter bij huis kunnen stallen. Ook bij deze groep is een groot aantal mensen (41 procent) bereid een parkeerplaats op te offeren voor een fietsenstalling. Als mogelijke verbeteringen zijn verder genoemd: meer beveiligde fietsenstallingen (31 procent), meer fietsenrekken bij winkels en scholen (30 procent) en het aanpakken van ‘weesfietsen’.

 

Vervolg

Guus Schouten is blij met de aandacht die de leerlingen op het probleem fietsendiefstal vestigen met dit onderzoek. De bevindingen worden meegenomen en besproken met het wijkcentrum.

 
Auteur: Jacques Lorsheijd

Foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.