Brugwachter wacht voor bus

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Om een einde te maken aan ongewenst oponthoud door openstaande bruggen voor bussen, hebben de gemeente Dordrecht en regio Drechtsteden een brugwachterssysteem ingevoerd waarbij brugwachters gebruikmaken van actuele reisinformatie.

Met deze maatregel is de doorstroming van bussen over de Prins Hendrikbrug substantieel verbeterd. Dat blijkt uit onderzoek van Keypoint Consultancy.

Het ‘Drechtse Brugwachterssysteem’ maakt gebruik van bestaande, actuele reisinformatie, waarbij brugwachters worden geïnformeerd over naderende bussen. Doel is om het openen van de Prins Hendrik brug beter af te stemmen op het passeren van de bus, zodat de bussen minimale hinder ondervinden van een geopende brug. Uitgangspunt is dat brugwachters de brug niet openen als een bus zich binnen twee minuten van de brug bevindt.

Analyse met camera’s

In opdracht van de gemeente Dordrecht en regio Drechtsteden heeft Keypoint Consultancy het ingevoerde brugwachterssysteem geanalyseerd. Dit onderzoek bestond uit twee onderdelen: een 0-meting, waarin het systeem nog niet actief was; en een 1-meting, waarin het systeem functioneert. Met behulp van camera’s werden zowel het moment van, als het aantal brugopeningen geregistreerd, evenals de aankomst en eventuele wachttijd van bussen.

In de situatie zonder brugwachterssysteem waren er bij 85 brugopeningen 55 bussen die vertraging opliepen, waarvan er 26 (47 procent) in de eerste twee minuten na brugopening bij de brug arriveerden. In de situatie met brugwachterssysteem zijn er bij 67 brugopeningen 35 vertraagde bussen. Hiervan komen er 8 (22 procent) aan in de eerste twee minuten na brugopening, waarmee de vertraging tijdens de 1-meting kleiner is dan tijdens de 0-meting.

Brugwachters kunnen niet in alle gevallen bussen binnen twee minuten door laten, bijvoorbeeld niet wanneer er meerdere bussen kort na elkaar bij de brug arriveren. Het vaarverkeer zou in dat geval te lang moeten wachten.

 
Auteur: Joske van Lith

Om een einde te maken aan ongewenst oponthoud door openstaande bruggen voor bussen, maken brugwachters gebruik van actuele reisinformatie

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.