Bruggen over Waal in A50 heten: Tacitusbrug

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

De bruggen over de Waal in de A50 dragen vanaf heden de naam: Tacitus brug.

Dat maakten de burgemeesters van Beuningen en Overbetuwe bekend, toen de

laatste noodzakelijke handelingen voor de constructieve sluiting van de extra brug over de Waal in de A50 werden verricht. Daarmee is de nieuwe verbinding tussen de zuidoever van de Waal bij Beuningen en de noordoever bij Herveld een feit. Vanaf 21 mei kan het verkeer gebruikmaken van de extra brug.

Prijsvraag bepaalde naam

Rijkswaterstaat, gemeente Beuningen en gemeente Overbetuwe schreven eind vorig jaar een prijsvraag uit. De oproep was om met één naam te komen, omdat de twee bruggen samen één geheel vormen.


Brug tussen heden en verleden

Tacitus was een Romeinse geschiedschrijver die leefde van 56-117, en schreef over de omgeving van de Waal: ‘Door overvloedige najaarsregens trad de rivier buiten zijn oevers en stroomde de drassige, laaggelegen Betuwe binnen, het leek wel een meer’. Tacitus schreef deze woorden rond het jaar 100. Met deze naam wordt een brug geslagen tussen de hedendaagse tijd met de technologie om dijken en bruggen te bouwen en de tijd waarin Tacitus de Betuwe in een groot meer zag veranderen onder invloed van de krachten van de rivier. De keuze voor deze naam is ingegeven door de historie van het gebied, vooral het Romeinse verleden. Veel in deze streek en in beide gemeenten herinnert aan die tijd. De Romeinen hebben bovendien een rijke traditie met het bouwen van bruggen.

 
Auteur: Joske van Lith

Het verkeer kan vanaf 21 mei over de nieuwe brug (hier nog in aanbouw) rijden

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.