BRU onderzoekt mogelijkheid glazen overkapping A27

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min
De
De Bestuurs Regio Utrecht start een onderzoek naar de haalbaarheid van een glazen overkapping over de A27 tussen Hollandsche Rading en Vianen, om op die manier vereker- en geluidoverlast te verminderen. Naar verwachting zijn de conclusies uit het onderzoek in het najaar bekend.

Advies- en ingenieursbureau Movares heeft ‘De Duurzame Weg’ ontwikkeld, waarbij het verkeer op delen van de snelweg onder een glazen overkapping rijdt. De overkapping moet geluidsoverlast verminderen en het systeem filtert fijnstof en schadelijke gassen uit de lucht. Ook kan via zonnepanelen energie worden opgewekt en is door de overkapping veel minder onderhoud aan het asfalt nodig. Als de glazen overkapping een realistische en betaalbare optie is, vermindert de overlast van de A27 voor bewoners van bestaande bebouwing. Bovendien levert een overkapping veel kansen voor woningbouw. Er ontstaan meer mogelijkheden voor de bouw van woningen langs de snelweg en de overkapping levert warmte op voor verwarming van bijvoorbeeld een naastgelegen wijk of zwembad.

 

Onderzoek

Het traject tussen Hollandsche Rading en Vianen wordt in drie delen onderzocht: Hollandsche Rading - knooppunt Utrecht Noord, knooppunt Utrecht-Noord - Lunetten en Lunetten - Vianen.

Als blijkt dat de glazen overkapping een haalbare optie is dan ligt het voor de hand dat dit in de toekomst ook toepasbaar is voor delen van de Noordelijke Ring Utrecht en de A12 tussen Oudenrijn en Lunetten.

 
Auteur: Joske van Lith

De Duurzame Weg, ontwikkeld door Movares

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Ik woon zelf in Schinnen. We hebben hier een prachtig natuurgebied langs de Geleenbeek, met wandelroutes door bossen en velden en diverse horecagelegenheden. Helaas loopt hier ook de A76 langs waardoor de dorpen Spaubeek, Schinnen en Nuth zeer veel geluidsoverlast hebben van deze autoweg. Het is hier nooit echt stil. Er is altijd een harde ruis van auto's en vrachtauto's te horen. Daarbij komt het overrazen van vliegtuigen vanuit Maastricht-airport en het militair vliegveld over de grens bij Schinveld. Een overkapping van de autoweg zou hier de kwaliteit van leven zeer verbeteren. Ik ben erg geïnteresseerd in de ontwikkelingen hieromtrent.

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.