Breed opgezette studie naar duurzame, regionale gebiedsontwikkeling

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Hoe kunnen bereikbaarheid, huisvesting en natuurontwikkeling in de regio Arnhem-Nijmegen beter op elkaar worden afgestemd en hoe kan de zorg voor veiligheid tegen overstromingen samengaan met stedelijke ontwikkeling in de zuidwestelijke delta van Rijn, Maas en Schelde? Naar die vragen wordt na de zomer een breed opgezette studie verricht met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Beide onderzoeken beginnen na de zomer en maken deel uit van het NWO-onderzoeksprogramma Urban Regions in the Delta (URD). De projecten zijn in nauw overleg met maatschappelijke en private partners opgezet. Deze gezamenlijke partners en het NWO brengen ieder 1,1 miljoen euro per project in. Deze samenwerkings- en financieringsvorm is uniek voor NWO. 

 

Bereikbaarheid

In het regionale project Arnhem-Nijmegen werken onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Wageningen Universiteit samen met de provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, de stadsregio en diverse adviesbureaus. Zij gaan onder meer onderzoeken hoe bereikbaarheid, huisvesting en natuurontwikkeling in de regio Arnhem-Nijmegen beter op elkaar kunnen worden afgestemd. In het tweede project  werken onderzoekers van de TU Delft, de Wageningen Universiteit en de Erasmus Universiteit Rotterdam samen met drie Deltaprogramma’s, het Havenbedrijf Rotterdam en diverse adviesbureaus.

 

Innovaties 

Het onderzoeksprogramma URD is onderdeel van het onderzoeksthema ‘Verbinden van Duurzame Steden’, een initiatief van NWO en Nicis Institute. Dit thema gaat over actuele vraagstukken en innovaties op het gebied van de bereikbaarheid, leefbaarheid en ruimtelijke ordening van urbane gebieden in delta’s. In deze studies werken wetenschappers nauw samen met maatschappelijke en private partijen in binnen- en buitenland. Dit zorgt ervoor dat het onderzoek aansluit bij de vragen uit de praktijk.

 
Auteur: Eveline Korving

foto: ANWB/AVD

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.