Brandweercommandant waarschuwt voor overactieve E-Call-meldingen

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

Over het nieuwe E-call-systeem, een in-carsysteem dat vanaf 2015 in de Europese Unie verplicht in nieuwe auto’s zit, zijn de nodige onduidelijkheden. Gerrit van der Ploeg, brandweercommandant in het Friese Smallingerland, verwacht dat het nieuwe systeem tot veel valse meldingen gaat leiden, zo liet hij begin februari in de Leeuwarder Courant weten. BMW en ANWB delen die zorg niet.

Van der Ploeg voorziet dat het systeem automatisch 112 gaat bellen, ook na relatief onschuldige botsingen waarbij de bestuurder gewoon op eigen kracht uit het voertuig kan komen. BMW, die het systeem integreertal in de nieuwste modellen, vindt deze zorgen onterecht. Woordvoerster Diane van Dam legt uit dat het systeem eerst de eigen meldkamer van BMW bereikt. 'Zo worden valse meldingen eruit gefilterd. ‘Als de nooddiensten nodig zijn zetten wij dat bericht direct door naar de regionale meldkamer.’ Bij de regionale meldkamer komen alle meldingen via de vaste telefoonlijn binnen. Bij de nationale 112-meldkamer in Driebergen komen ook telefoontjes binnen van bijvoorbeeld mobiele telefoons. Daar is de eerste vraag: waar bevindt u zich? En dan pas wordt de noodoproep doorgezet naar de regionale meldkamers.

2500 levens besparen

De ANWB is blij met de introductie van het E-Call-systeem. Wil Botman, senior adviseur: ‘Men verwacht dat in de hele Europese Unie er ongeveer 2500 levens kunnen worden gespaard dankzij de noodoproep, dat is aanzienlijk.’ Botman is niet bang voor een vloedgolf aan onterechte noodoproepen. ‘Er moet het nodige aan de hand zijn wil er een automatische noodoproep worden geplaatst, de airbags moeten af zijn gegaan bijvoorbeeld. Zo’n automatische oproep gebeurt niet zo snel. Het is inderdaad ook mogelijk handmatig de nooddiensten te activeren, maar ik verwacht niet dat automobilisten allemaal onterechte meldingen gaan doen. En dan is er ook nog de centralist van 112 die kan uitvinden wat er aan de hand is.’ (KB)

 
Auteur: Joske van Lith

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.