Brabantse proef met hernieuwde wildspiegel
De provincie Noord-Brabant heeft hoge verwachtingen van de wildmolentjes die sinds februari 2008 langs vier provinciale wegen bungelen. De ITEK-wildreflector is een variant op het thema wildreflector en is vooral bedoeld om reewild ervan te weerhouden de weg over te steken voor aanstormend autoverkeer. De provincie evalueert de effecten op de verkeersveiligheid in voorjaar 2009.
Voor de pilot zijn in totaal 1000 reewildmolentjes op vier locaties geplaatst. De spiegelende molentjes zijn gemonteerd op de bermpaaltjes aan beide zijden van de weg op een tussenafstand van 25 meter, aldus Sonja van der Graaf, woordvoerdster van de Brabantse gedeputeerde mobiliteit en infrastructuur Cora Steffens. De molentjes staan in het Land van Altena (N283), tussen Hoogerheide-Putte (N289), Reusel-Eersel (N269) en Eindhoven-Helmond (A270). ‘Deze plaatsen zijn bepaald in overleg met gemeenten, wildbeheereenheden en natuurbeherende organisaties’, voegt ze toe.
Brabant is rijk aan reeën. De provincie herbergt er ongeveer 9000, ongeveer een kwart van alle reeën in Nederland. Noord-Brabant kent ook veel provinciale wegen. Daardoor gebeuren er in deze provincie relatief veel verkeersongelukken waarbij wild is betrokken. ‘Jaarlijks vinden ruim 700 geregistreerde ongelukken met voornamelijk reeën plaats. Het aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, want aangereden wild vlucht, vaak gewond, de bossen in.’
De provincie wil onderzoeken welk effect de molentjes hebben op het aantal wildongevallen. Een reductie van ongevallen ligt in de lijn der verwachting; dieren zullen schrikken wanneer ze reflecterende lichtbundels opvangen en vervolgens vluchten of wachten tot het voertuig voorbij is.
Reflectie alom
De wildmolentjes hebben belangrijke voordelen ten opzichte van eerder toegepaste vaste wildspiegels, volgens de woordvoerder. ‘Het zijn niet alleen spiegels die reflecteren, maar zij bewegen, ze hangen en bungelen.’ Hierdoor worden lichtbundels alle kanten op gereflecteerd en neemt de kans toe dat dieren in de berm de lichtbundels zien.
De vaste spiegels zijn blinkende plaatjes die worden gemonteerd op de bermpaaltjes langs de weg. Ze reflecteren het licht van autolampen slechts één kant op. Ook worden deze spiegels snel vuil, waardoor ze minder goed reflecteren. Hun effectiviteit wordt in twijfel getrokken.
Een andere verbetering ten opzichte van de vaste reflector is het gebruikte materiaal , aldus de provincie-woordvoerder. ‘Het nieuwe type heeft een zeer glad oppervlak, waardoor de reflectoren zelfreinigend zijn en dus minder onderhoud nodig is.’
Uit Denemarken en Duitsland komen positieve geluiden over de ervaringen met het ITEK-wildmolentje. In Brabant wordt de pilot over een jaar geëvalueerd. ‘De wildbeheerder gaat het aantal, de plaats en de omstandigheden van het valwild (aangereden reewild) bijhouden, zodat we een goed beeld krijgen van het effect van de nieuwe reflectoren’, aldus Van der Graaf.
De wildmolens passen goed in het beleid van de provincie Noord-Brabant. De woordvoerder: ‘Waar mogelijk legt de provincie ecoducten en faunapassages aan.’ Vergeleken met dergelijke infrastructurele ingrepen en ook met de in het nabije Duitse Reichswald toegepaste wildsensoren, vallen de kosten van de wildmolentjes mee. ‘Eén molentje kost ongeveer 6,50 euro per stuk.’
Reactie plaatsen •