Brabants emissiereductieproject geeft gas

vrijdag 27 december 2019
timer 2 min

40 transportbedrijven in Noord Brabant kunnen tot het eind van het jaar intekenen op het tweede, Noord- Brabantse emissiereductieproject voor het goederenvervoer. Het eerste project  van de provincie en verladersorganisatie EVO startte met 20 bedrijven.

Provincie Noord Brabant en EVO werken samen aan het verminderen van de uitstoot van schadelijke stoffen door het goederenvervoer. Na een eerste  emissiereductieproject, gaat aan het eind van het jaar een tweede, uitgebreider project van start met van start. Het eerste project dat eind vorig jaar werd afgerond, toonde aan dat er met verbetermaatregelen forse besparingen te realiseren zijn. Het gaat dan bij 20 bedrijven om 7 procent CO2-reductie, 20 procent NOx, 15 procent fijnstof en 4 procent SO2. Daarnaast leveren verbetermaatregelen tot 9 miljoen minder transportkilometers op en 1,8 miljoen liter minder brandstofverbruik.  De deelnemers aan de eerste editie zijn inmiddels hard aan de slag met de voorgestelde verbetermaatregelen.

Bewustwording en aanpak

Brabantse bedrijven kunnen zich bij EVO nog aanmelden voor deelname aan het tweede project. Hieraan kunnen in totaal 40 Brabantse bedrijven deelnemen. Geïnteresseerde bedrijven kunnen kiezen voor twee vormen van deelname. De eerste, lichte vorm houdt alleen een nulmeting in, waarbij de emissies van het bedrijf in het transport worden berekend. Zo worden bedrijven zich beter bewust van de uitstoot van schadelijke stoffen in het logistieke proces. De tweede, uitgebreidere vorm bestaat  uit een nulmeting, gevolgd door een analyse en plan van aanpak. In de analyse worden de potentiële milieuwinst, de mogelijke kostenbesparingen voor het bedrijf en de haalbaarheid van verbetermaatregelen in kaart gebracht. Deze analyse resulteert in een plan van aanpak, waarmee het bedrijf vervolgens direct aan de slag kan met emissiereductie en kostenbesparing.

 
Efficiënter en schoner goederenvervoer
De provincie Noord-Brabant voert actief beleid op het gebied van efficiënter en schoner goederenvervoer. Door samenwerking met EVO bij de emissiereductieprojecten geeft de provincie concreet invulling aan haar ‘Strategische Visie Goederenvervoer Brabant’.

Resultaten eerste project:

Verbetermaatregelen bij 20 Brabantse transportbedrijven kunnen 7 procent CO2-reductie opleveren, 20 procent NOx, 15 procent fijnstof en 4 procent SO2. Maar ook tot 9 miljoen minder transportkilometers en 1,8 miljoen liter minder brandstofverbruik.

mail_outline

Aanmelden voor de nieuwsbrief

Reactie plaatsen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Lazy-loading is enabled for both <img> and <iframe> tags. If you want certain elements skip lazy-loading, add no-b-lazy class name.